HTML, CSS3, JavaScript, jQuery w pracy

0

Witam, dziś dość z nietypowym pytaniem.
W najbliższym okresie planuję wybrać się do pracy jako WebDeveloper.
Pytanie moje jest następujące:
Kiedy przeglądamy oferty pracy, zauważamy takie sformuowania jak:
Bardzo dobra znajomość HTML5.
Bardzo dobra znajomość, czyli jaka. Książki, uczą tego samego tak naprawdę. Co to jest
<body> </body>
i tyle.
Jaką trzeba mieć wiedzę w tym temacie żeby sobie w takiej pracy poradzić, pytam się ponieważ nie chcę mojej "przygody" zakończyć na okresie próbnym :)
Może ktoś pracuje w takim lub podobnym zawodzie i chciałby się podzielić wrażeniami, wymaganiami.
Co trzeba umieć żeby sobie radzić.
Tak więc słucham ;)

0

Chodzi o HTML5. Używanie tagów typu "article", "main", "header", "nav", "footer", "aside" itp itd

0

Czyli rozumiem, że jeśli chodzi o html to znajomość znaczników co one robią itp itd.
A jeśli chodzi o JavaScripta? Bo powiedzmy, że to jest "ciemniejsza strona" tego zestawu .

0
Martiial napisał(a):

Czyli rozumiem, że jeśli chodzi o html to znajomość znaczników co one robią itp itd.
A jeśli chodzi o JavaScripta? Bo powiedzmy, że to jest "ciemniejsza strona" tego zestawu .

Każdy znacznik może robić to samo. Zależy jak je ostylujesz w CSS. Chodzi o ich znaczenie dla przeglądarki, robotów.

Jeżeli chodzi o JS, to chyba chodzi o takie rzeczy jak:

  • konfiguracja pluginów,
  • jeżeli czegoś potrzeba - napisanie tego(np. sticky menu, burger menu)
0

webdev zajmuje sie bardziej funkcjonalnościami i stronami jako całość, czyly frameworki, cms, js, php, wdrażanie paneli logowania, kontaktowe, tabale, wyszukiwarki, porównywarki itp. też i trochę grafiką
ale wiadomo jak trafisz na janusza to i może inaczej to będzie wyglądać, różnie to bywa

0

Niektórzy wszystkie nowe javascriptowe API określają jako HTML5, a więc obsługa kamerki, drag and dropa, localStorage itd itd. Mogą mieć to na myśli.

0

Inna popularna funkcjonalność HTML5 to canvas. Z tym, że wydaje mi się, że "bardzo dobra znajomość" opiera się na tym, żeby po prostu potrafić wykorzystywać najprostsze funkcjonalności html5 o których pisze @CeKa. Pracuję jako WebDev i we większości projektów nie wykorzystywałem niczego bardziej skomplikowanego niż wyżej wymienione znaczniki :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1