Webowa prezentacja danych z serwera REST

0

Witam,
postawilem sobie serwer REST oparty na bazie SQLITE, a to wszystko stoi na serwerze VPS Windows.

Działa to wszystko na platformie WIndows, ale informacje które do bazy trafiają, chciałbym udsotępnić przez Internet za pomocą 'strony www'.

Moja przygoda ze stronami www zakończyło się lekko mówiąc 10 lat temu na szablonach html, więc mam problem jak do tego tematu podejść.

To co mnie interesuje to, wyświetlenie danych dajmy na to w formie tabelarycznej (grid) z poziomu przeglądarki, z założeniami:

  1. Ma to działać dobrze na każdej przeglądarce + na urządzeniach mobilnych - czyli na pewno responsywność - jak ją w łatwy sposób osiągnąć? Szukałem i jest polecany Bootstrap - cokolwiek to jest czy się nada i będzie w miarę bezbolesne?
  2. Komunikacja z serwerem - przypuszczam za pomocą JavaScriptu - serwer wystawia JSONA więc wystarczy, że będę mógł go sparsować po uprzednim GETcie do serwera... czy się nie mylę?
  3. Potrzebny jakiś prosty system logowania do strony (login i haslo) żeby móc przeglądać wyniki.
  4. Myślę, że html + js powinny wystarczyć - da radę?

Najlepiej żeby było to jak najprostrze - jestem programistą, ale nie webowym, dlatego postanowiłem, że sam wykonam 'stronkę www' - sprawa honoru:)
proszę o propozycje

0

Robię podobną rzecz...

Bazę mam w mySQL, do tego hibernate. Teraz robię service + dao w Springu, żeby się dało to jakoś obsłużyć. Na front dam plik .jsp z AngularJS. Mam nadzieję, że jakoś to zrobię bezboleśnie.

Ogólnie na frontend najpopularniejsze są AngularJS i ReactJS. Polecam Angulara, bo mają dużo materiałów i tutoriali.

0

OK zanotowałem, Angular2 i TypeScript.
Proszę o więcej komentarzy :)

0
lolekk12 napisał(a):

To co mnie interesuje to, wyświetlenie danych dajmy na to w formie tabelarycznej (grid) z poziomu przeglądarki, z założeniami:

  1. Ma to działać dobrze na każdej przeglądarce + na urządzeniach mobilnych - czyli na pewno responsywność - jak ją w łatwy sposób osiągnąć? Szukałem i jest polecany Bootstrap - cokolwiek to jest czy się nada i będzie w miarę bezbolesne?
  2. Komunikacja z serwerem - przypuszczam za pomocą JavaScriptu - serwer wystawia JSONA więc wystarczy, że będę mógł go sparsować po uprzednim GETcie do serwera... czy się nie mylę?
  3. Potrzebny jakiś prosty system logowania do strony (login i haslo) żeby móc przeglądać wyniki.
  4. Myślę, że html + js powinny wystarczyć - da radę?

ja to jak zwykle, zamiast odpowiedzieć na pytania, to odpowiadam zdawkowo... :)

  1. Responsywność jak najbardziej zrobisz używając Bootstrapa, ale poczytaj trochę nt. Less i Sass. Wybierz to co Ci bardziej odpowiada.
  2. Komunikację zrobisz przy pomocy Angulara, bo dobrze obsługuje JSONa. Szczerze nie rzucałbym się jeszcze na Angular2, bo jest on w fazie rozwoju. Na pewno Angular2 to przyszłość, a póki co AngularJS. No chyba, że nie zależy Ci na "skończonym" frameworku.
  3. System logowania spokojnie zrobisz w Angularze, zwykłym JS, jQuery lub HTML5.
  4. Da radę :)

Nie wiem jak bardzo chcesz się zagłębiać w frontend, ale jest bardzo fajne środowisko, które się nazywa yeoman.io, współpracuje to z gulpem i bowerem. Kilkoma kliknięciami możesz ściągnąć wszystkie potrzebne paczki tj. Angular, Less/Sass i zacząć pracę, bez szukania po sieci i ręcznego ściągania na dysk. Ale to jest opcjonalne :)

0

Dzięki, co prawda liczyłem na szerszy odzew, ale po poradach zdecydowałem się na Bootstrap + Angular1.5... zobaczymy co wyjdzie :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1