Wada rozdzielczości tła strony www

0

Witajcie, mógłby mi ktoś pomóc, mała sprawa, chodzi mi o poprawne wyświetlanie na urządzeniach mobilnych i jednocześnie monitorach komputerów zdjęcia w tle na samej górze, ma po prostu być do zielonego paska menu, a teraz jest po prostu taka dziura, przestrzeń biała. Na monitorach komputerowych nie ma takiego problemu z rozdzielczością zdjęcia górnego, zamieszczam podgląd jak to wygląda, proszę o pomoc

http://quirktools.com/screenfly/#u=http%3A//malemazury.pl&w=414&h=736&a=37

0

Rozwiązania tego akurat problemu Ci nie podam, ale generalnie warto zainteresować się bibliotekami/frameworkami do front-endu. One ułatwiają dostosowanie strony do różnych urządzeń. Bootstrap, jQuery...

0

Nie da się coś w CSS pozmieniać, dostosować ? Prostszym sposobem

1
wojteczek napisał(a):

Witajcie, mógłby mi ktoś pomóc, mała sprawa, chodzi mi o poprawne wyświetlanie na urządzeniach mobilnych i jednocześnie monitorach komputerów zdjęcia w tle na samej górze, ma po prostu być do zielonego paska menu, a teraz jest po prostu taka dziura, przestrzeń biała. Na monitorach komputerowych nie ma takiego problemu z rozdzielczością zdjęcia górnego, zamieszczam podgląd jak to wygląda, proszę o pomoc

http://quirktools.com/screenfly/#u=http%3A//malemazury.pl&w=414&h=736&a=37

Zrób sobie mediaqueries dla rozdzielczości i wrzuć tam id tej fotki nadając jest odpowiednie wymiary

0

Sorry, ale jestem świeży i dopiero się uczę, to mam dodać do css mediaquaries, ale co konkretnie, zapisz mi co mam dodać, bo sam sobie nie poradzę

1
wojteczek napisał(a):

Sorry, ale jestem świeży i dopiero się uczę, to mam dodać do css mediaquaries, ale co konkretnie, zapisz mi co mam dodać, bo sam sobie nie poradzę

Tworzysz sobie po prostu osobną rozdziałkę dla danej rozdzielczości. Do css-a dodajesz cos w tym stylu:

@media (max-width: 600px) {
  #id_twojegoelementu {
    width:??px
    height:??px
  }
}
0

tzn. ja nie mam konkretnie jednego zdjecia w tle tylko mam kilka, zmieniają się losowo w zależnosci na jaką stronę się przechodzi,
czy ten kod sprawdza się gdy dodamy go dodamy do kodu na żywo np. fire bug ?

1
wojteczek napisał(a):

tzn. ja nie mam konkretnie jednego zdjecia w tle tylko mam kilka, zmieniają się losowo w zależnosci na jaką stronę się przechodzi,
czy ten kod sprawdza się gdy dodamy go dodamy do kodu na żywo np. fire bug ?

Najlepiej takie fotki wrzucić do jednego skalowanego containera i napisać dla nich jakaś animacje (można nawet za pomocą samych CCS3), wtedy również przy bootstrap będzie Ci prościej bo całość będziesz miał pod jednym id.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1