node.js - ktoś w tym pracuje?

0

Ktoś pracuje w node.js? Ma z tym kontakt na co dzień?
Wygodne to jest? Słyszałem, że miejscami bardziej pokręcone niż PHP, ale nie wiem ile w tym prawdy.
Jaki jest trend obecnie? Wydaje się to być technologia, która będzie zyskiwać popularność czy raczej był chwile boom, ale moda przeszła i node zacznie odchodzić do lamusa?

Siedzę obecnie we froncie, głównie Javascriptem się zajmuję i chciałem dorzucić coś backendowego. Myślę właśnie nad node lub ew. meteor.
Fajnie jakby wypowiedział się ktoś mający jakieś doświadczenie w node albo w meteor.
Co warto ruszyć na początek jak mówimy o back-endzie w JS pisanym.

0

Node.js to taki "tył". Potrzebne Ci to żeby pisać cokolwiek serwerowego. Meteor siedzi na node.js (może użyć chyba też innych js backendów).

Ogólnie mozna to porówniać tak: meteror vs node.js to jak RubyOnRails vs Ruby ;)

Technologia wydaje się powoli stabilizować, a co do frameworków - to na node.js jest dużo więcej niż tylko meteor ;)

0

Z tego co rozumiem to pytasz się kto tego używa ? tutaj node ma listę firm która używa ich produktu (oczywiście to nie wszystkie :D ):
https://github.com/joyent/node/wiki/Projects,-Applications,-and-Companies-Using-Node
z tego co widzę bo najczęściej jest tam coś ze streamingiem np: http://islivebv.nl/ , http://www.livechatinc.com/

0

node nie powinno moim zdaniem zastępować zwykłego serwera HTTP. jakieś usługi typu API to spoko, bardzo wygodne, ale żeby to miało być "zamiast" PHP to nie bardzo.

0

Podepnę się pod temat.
Polecacie jakieś bardzo przystępne materiały, żeby ogarnąć podstawy/zorientować się w temacie node i backendów w javascripcie?

Do czego się wykorzystuje obecnie ten node.js? Czy to może zastępować np. Django/RoR/Symfony czy ma inne zadania?

W czym dałoby się (wygodnie, efektywnie) postawić jakiś serwis z backendem 100% javascriptowym? Meteor.js? Bo jak zrozumiałem dobrze wypowiedź @Johnny_Bit to node.js nie jest frameworkiem i bezpośrednio w tym się nie pisze. Czy źle zrozumiałem. Chodzi o taki serwis jak powiedzmy kwejk, demotywatory czy coś w ten deseń...

0

Możesz oczywiście pisac bezpośrednio w node, ale to tak jakby pisać bezpośrednio w Pythonie zamiast django, albo bezpośrednio w ruby zamiast w railsach. Nie jest to jakoś znowu specjalnie trudne, ale niepotrzebne ;) Meteor.js możesz traktować tak jak RoR, ale jest znacznie więcej paczek do node.js które możesz wykorzystać :)

PS. wypowiadam się jako ktoś kto tylko widział aplikacje w node pisane, a nie napisał ani linijki kodu ;) dużo czytam ;)

0

Polecacie jakieś bardzo przystępne materiały, żeby ogarnąć podstawy/zorientować się w temacie node i backendów w javascripcie?

Książka: http://www.manning.com/cantelon/. Mi bardzo pomogła w ogarnięciu podstaw node'a. Do tego jak ogarniesz podstawy Expressa (obecnie chyba najpopularniejszy framework nodowy), to później można już z dokumentacją sobie poradzić.

Do czego się wykorzystuje obecnie ten node.js? Czy to może zastępować np. Django/RoR/Symfony czy ma inne zadania?

Potencjał node rozwija przy aplikacjach typu real time (sockety, te sprawy) i zapewne przy skalowalnych aplikacjach (patrząc na wyniki przejścia PayPala na node.js). Można zastąpić, ale warto zastanowić się czy warto. Najlepiej trochę popisać we wszystkim i się przekonać (albo popatrzeć na kod aplikacji w każdym z tych narzędzi). Kiedyś miałem trochę do czynienia z Django i wolałbym to niż Express, jeśli zależałoby mi na aplikacjach typowo crudowych. Jeśli chciałbym pisać aplikacje typu czat, collaborative edytory, etc., to wybrałbym Node.js.

W czym dałoby się (wygodnie, efektywnie) postawić jakiś serwis z backendem 100% javascriptowym? Meteor.js?

Meteor, Express. Zależy od osobistych preferencji. Są zwolennicy Meteora, do mnie jakoś nie trafia z racji, że używam Angulara w produkcji i koszt mieszania technologii i utrzymania jest za wysoki.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1