Jak się odnieść w jquery do znacznika a z polem data?

0

Postanowiłem stworzyć system komentarzy, w którym po kliknieciu w odnośnik

<a    class="clickme" data-id="1'" data-login="'ktostam'">odpowiedz</a>

w danym komentarzu, pokaże się niżej formularz. Stworzyłem do tego odnośnika dwie dane data-id - jako numer komentarza i data-login identyfikujaca kto napisał komentarz, które przenioslem jako zmienne poniżej w kodzie.
kod

 
<script type="text/javascript" >
$('.clickme').on('click', function(){
    var id = $(this).data('id');
    var login = $(this).data('login');
    
$.ajax(
  {
      url: "ajax.php",
      success: function(data) {
  $(".clickme").after(data);
 }
  }
);
   });
</script>

Dzięki temu kodowi uzyskałem to że ja kliknę w odnośnik < a >pokaże mi się zawartośc w ajaxie wszędzie tam gdzie jest classa = .clikme, praktycznie rzecz biorąc w każdym komentarzu. No i teraz pytanko jak wykorzystać te zmienne, tak by formularz z ajaxa pokazał się tylko po komentarzem z odpowiednim id? i jak zrobić by wstawić zmienną z jquery w treści formularza?

Wiem pytania pewnie banalne, ale ja dopiero wczoraj pierwszy raz zacząłem kodzić w jquery, rozumiecie początki ciężkie ;)

1

Aby wstawić zmienną do formularza (i o ile w formularzu są inputy) to piszesz tak:

$('.class_inputa').val('tresc ktora chcesz umiescic');
0

i jak zrobić by wstawić zmienną z jquery w treści formularza?

dorzuć inputa z type=hidden

nie "kodzisz w jquery", tylko w javascripcie

do "przeniesienia" formularza w strukturze DOM użyj append

0

Nie ma metody na to by odnieść się do data-id?

1

jest, np. jquery find:

$("kontenerZawierajacy").find("[data-id='1']").html()

skrocona wersja

$("a[data-id='1']").html()

lub dynamicznie

$("a[data-id='" + id + "']").html()

tylko usun zbedne apostrofy z data-id i data-login :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1