Zmiana wersje językowe w kodzie js

0

Witam,

Ostatnio zaimplementowałem wersje językowe na stronie www.
Mam trochę wrzuconego tekstu w JS. Ogólnie projekt śmiga na SMARTACH.
Mój pomysł - to ustawienie dodatkowo COOKIE dla js. I w każdym pliku osobno:

Jezeli cookie:=english to... to jakiś array z tłymaczeniem

Tylko wszędzie mam funkcje w JS. i nie ma sensu w każdej z osobno funkcji
pisać tych if cookie='en' then array_en else array_pl;

Żeby JS był w hmtl to łatwo można zmieniać teks w JS przez smarty {literal} {$dynamiczny_tekst} {/literal}
Ale wszystkie pliki są dołączane w nagłówku htmla.

Jakieś pomysły?

0

na szybko co mi się nasuwa - nie możesz zrobić coś takiego (w HTML/Smarty)

 <script>
     window.language = window.language || '{$zmienna_z_PHP_oznaczajaca_jezyk_np_en_albo_pl}';
</script>

?
wtedy mógłbyś się odnosić do tej zmiennej w innych funkcjach JS.

Chociaż ogólnie to co napisałeś, sprawia wrażenie, jakbyś straszny bałagan w kodzie miał na tle JS/HTML/PHP.
[quote]Tylko wszędzie mam funkcje w JS.[/quote]
zwróć uwagę, że i po stronie JS możesz korzystać z szablonów, np. Handlebars, albo z jakiegoś frameworka MV*

0

nie ma żadnego bałaganu. sprawa jest trywialna. po prostu zastanawiam sie jak ją rozwiązać w najlepszy sposób, zeby nie powtarzać kodu tak jaki przykładowo napisałem w pierwszym poście

1
var jezyki = {
  "en" : {
     "word" : "word",
     "dupa" : "ass"
   },
  "pl" : {
     "word" : "slowo",
     "dupa" : "dupa"
  }
};

var jezyk = jezyki[kodJezyka];
// potem:
alert(jezyk["word"]);

albo z php bezpośrednio generujesz jezyk i nie trzymasz calej bazy w JS

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1