Formularz wstawiający fotografie na stronę

0

Czy wstawianie fotografii na stronę www przez gości strony za pomocą formularza jest do zrobienia tylko za pomocą xhtml?
Chcę zrobić coś takiego jak mechanizm tworzenia postów przez odwiedzających stronę a do postów powinna być możliwość wklejania fotografii? Fotografia powinna zapisywać sie w folderze na serwerze a po stronie strony www powinna być widoczna w poście osoby która go napisała (jak na forum).

0

(x)html to za mało, żeby serwer coś zrobił. potrzebujesz jakiegoś kodu po stronie serwera. jeżeli chcesz to zrobić i chcesz to zrobić bezpiecznie - to czeka Cię trochę pracy. za mało informacji podałeś, żeby pokierować Cię gdzieś indziej. zapoznaj się z językami dostępnymi po stronie serwera www, wybierz jeden i zacznij studiować kursy online :)

0

Znam trochę php i mogę w tym podziałać (choć nie robiłem czegoś takiego jeszcze). Ale samo wstawianie foty przez odwiedzającego stronę powinno być chyba przez jakiś formularz (html?) albo skrypt - tu nie mam pojęcia co wykorzystać. Mogę tez zapoznać sie z inną technologią ( java script) jeżeli nie będzie to strasznie czasochłonne. Ale nie wiem jak to ugryźć. Jeżeli możesz mi podać jakiś podstawowy przepis - zestaw technologii to sobie dalej doszukam. Chodzi o to żeby użytkownicy mogli wstawiać fotografie jak do postów w klasycznym forum. Foty powinny byc gromadzone na serwerze w jakimś katalogu.

0

Najprościej wykorzystaj jakiś gotowy skrypt napisany w php, albo sam napisz. Jest wiele rozwiązań w php. Trudno dać gotowca nie wiedząc jaką Ty masz stronę.

0

Do prostego uploadu wystarczy Ci php i html. Javascript - zapewne chodzi Ci o ten po stronie przeglądarki - bez php nie zapiszesz tym zdjęcia na serwerze. Jest też javascript pracujący po stronie serwera - node.js, ale by pisać w tym coś raczej musisz być mocny w javascripcie, a bodajże nie jesteś nawet początkujący, to prościej Ci będzie w php (tylko uważaj na dziury!). Zawsze możesz nam wrzucić kod do oceny bezpieczeństwa :)

0

Thanks za wszystkie wskazówki. Podziałam trochę w tym i podam kod do zweryfikowania.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1