"Oddalanie" się strony na komórce

0

Mam trudnego klienta.

Chce, żeby strona fajnie (czyt. tak jak on chce) działała na telefonach komórkowych, ale nie chce żeby była responsywna. Klient chce, żeby po kliknięciu pewnego guzika strona pojawiała się cała na ekranie (czyli całe 960 pikseli szerokości ma być widoczne). Kombinujemy od 2ch tygodni z różnymi rozwiązaniami i teraz pytanie do forumowiczów: czy da się odpalić jakieś zdarzenie, które nam oddali stronę? Coś w jQuery, jQuery mobile? Pewnie nie, ale to moja ostatnia deska ratunku.

I może rozjaśni się jak napiszę po co to:
Na stronie w prawym panelu jest formularz i button, który coś oblicza na podstawie wprowadzonych danych. Wynik tych obliczeń pojawia się w środkowym oknie. Problem w tym, że jak ktoś na komórce przybliży ten formularz, wypełni i wciśnie button to nie zauważy, że treść środkowego pola się zmieniła, więc klient zażądał "oddalenia" strony, żeby całość wra z wynikami obliczeń była widoczna.

Rzecz jasna proponowałem tryliard innych rozwiązań, no ale się uparł.

Pomocy.

1

Jedyne co możesz zrobić to zeskalować stronę przy pomocy transform: scale() -- aczkolwiek to raczej też zły pomysł, gdyż przeglądarki mobilne zwykle automatycznie dostosowują szerokości kolumn i zoom, żeby najlepiej się to przeglądało - myślę, że takie kombinowanie spowoduje, że to się jakoś inaczej będzie wyrównywać i ogólnie pod każdą przeglądarką mobilną będzie inaczej (one się mocniej różnią od siebie niż desktopowe i chyba jest ich więcej)

raczej zostaje wbicie do głowy klientowi, że się nie da i żeby nie kombinował, bo nawet jak teraz coś zadziała to za niedługo może przestać

0

A czy jest opcja, żeby w tej wersji mobilnej przesunąć viewport w wybrane miejsce na osi X-Y (właśnie do komunikatu w środkowym oknie)?

1

jesli ten komunikat jest popupem to wyswietl go na srodku ekranu i wtedy niezaleznie gdzie klient bedzie na stronie to popup wyskoczy mu na srodku.

0

Komuniat nie jest popume. Wyświetla się w środkowej, głównej części strony (komunikat to za mało powiedziane, bo czasem wyświetla się tam z pół strony tekstu).

0

scrollowanie w javascripcie jest możliwe, powinno to przesunąć ekran na telefonach

0
dzek69 napisał(a):

scrollowanie w javascripcie jest możliwe, powinno to przesunąć ekran na telefonach

A pewny jesteś, że scrollowanie w poziomie działa na komórkach? Próbowałem, również z bibliteką scrollTo i localScroll i nie wyszło mi.

0

http://is.gd/mobilescroll

działa na Operze Mobile i Chrome. nie chce mi się sprawdzać reszty, ale powinno na każdej zadziałać. widzę, że teoretycznie poprawna metoda na sprawdzenie który z elementów powinienem scrollować nie działa w przypadku mobilnych, więc po prostu scrolluję oba

0

Prawie wszystko jest ok, ale jeśli obraz jest na komórce przybliżony wtedy nawet jeśli ustawię viewports[i].scrollTop = 0 to i tak scrolluje mi kilkadziesiąt (lub więcej) pikseli od góry ekranu. Ujemne wartości też nie działają.

0

@Buka77: to już zależy od Twojej mobilnej przeglądarki - jakiś jej błąd? Na Operze (Mobile, na presto) i na Chrome się tak nie dzieje

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1