Adresowanie względne i bezwzględne, kotwice i tag base

0

Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić na czym polega mechanizm kotwic? Z tego co wyczytałem możemy napisać

<a href="d.html#kotwica">Kotwica</a>  

lub Kotwica

Kotwicą jest wtedy dowolny element o id=”kotwica”, np.
```html
<a name="kotwica"></a>

lub

</p>
Na stronie pojawia się wtedy odsyłasz, który potem w nazwie zawiera #kotwica - zupełnie tego nie rozumiem.


2. Jak zaadresować własną stronę na dysku względnie i bezwzględnie? 

Względnie jest prosto, mam:

```html
<a href=".../Desktop/strona.html">Strona Wzglednie</a>

ale jak stronę, którą mam na dysku zaadresować bezwzględnie?

Tag base</li> </ol>

Mam za zadanie przedstawić sposób działania tagu base (i w tym celu utworzyć prostą strukturę katalogów i plików).

Patrzyłem jak ten tag działa i zupełnie nie rozumiem o co tutaj może chodzić.

2

Jak jedno źródło zawodzi to szukaj następnego.

  1. Jeżeli w jakimś miejscu na stronie umieścisz element z określonym ID (np: "komentarze"), to potem gdy do dowolnego linku dopiszesz na końcu #komentarze - to strona po załadowaniu się przewinie się automatycznie tak, żeby dany element był na samej górze przeglądarki (o ile pasek przewijania pozwoli na to). Potestuj sobie. Link typu: <a href="#komentarze'>przesuń do komentarzy</a> przewinie stronę do komentarzy - jeżeli dopiszesz tam link, to oczywiście przeglądarka pierwsze przejdzie pod ten link, a potem przeszuka za ID=komentarze.

  2. file://c:/strona/index.html dla windows

  3. Jeżeli masz plik index.html, w folderze z tym plikiem masz folder obrazki, a w nim 1.jpg, to przy nieustawionym base linkować to niego będziesz obrazki/1.jpg, a jeżeli base ustawisz na obrazki/, to wpiszesz po prostu 1.jpg (ale wtedy, żeby odwołać się do innego pliku (html, czy innego), który jest w tym samym folderze co index.html - będziesz musiał użyć ../drugi.html). W praktyce base jednak miesza tyle, że absolutnie nie polecam tego stosować kiedykolwiek.

1
  1. Przeglądarka to interpretuje i ustawia wysokość okna na danym elemencie. Link z kotwicą do Twojego postu:
    Adresowanie względne i bezwzględne, kotwice i tag base

  2. Najprawdopodobniej masz uruchomiony serwer, więc: http://localhost/plik.png. Jeśli nie, to: file:///C:/Strona/Plik.png.

  3. Ten znacznik zmienia działanie adresowania względnego. Przykładowo jeśli napiszesz sobie <base href="http://localhost/Galleries/ /> to przy wyświetlaniu obrazków nie piszesz: Galleries/1.png, tylko 1.png.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1