ustawienie wyjątku stylu

0

Witam, chciałbym ustawić styl (kolor, wielkość) tylko dla jednego pobranego elementu menu (Zgłoszenie) w kodzie:

	<div id="menu">
		<?php include "parts/menu.php"; ?>
	</div> 

menu.php wyglada następująco:

echo '<a href="'.$DIR.'" class="lr">Home</a>';

	$p=mysql_query("SELECT tytul,przyjazny_url FROM tresci WHERE publikuj='1' AND przyjazny_url!='galeria' ORDER by prio ASC");
	while($d=mysql_fetch_array($p))
	{
		echo '<a href="'.$d[przyjazny_url].'.html" class="lr">'.$d[tytul].'</a>'."\n\r";
	} 

Mogę liczyć na jakąś podpowiedź? Czy można zrobić jakiś warunek nadajacy styl konkretnemu elementowi?

0

Można zrobić warunek, tak.

Więcej Ci nie odpowiem, bo nie napisałeś wg czego chcesz wybierać ten specyficzny element.

0

ogólnie to jest menu strony i chciałbym aby jeden odnośnik czyli tytuł nazywający się "Zgłoszenie" był wyróżniony (pogrubiony i inny kolor)

0
echo '<a href="'.$DIR.'" class="lr">Home</a>';
$p=mysql_query("SELECT tytul,przyjazny_url FROM tresci WHERE publikuj='1' AND przyjazny_url!='galeria' ORDER by prio ASC");
while($d=mysql_fetch_array($p)) {
  if ($d['tytul']=='Zgłoszenie') { // nazwa klucza tabeli powinna być w apostrofach/cudzysłowiach!!!
    echo '<a href="'.$d['przyjazny_url'].'.html" class="lr wyrozniony">'.$d['tytul'].'</a>'."\n\r";
  }
  else {
    echo '<a href="'.$d['przyjazny_url'].'.html" class="lr">'.$d['tytul'].'</a>'."\n\r";
  }
} 

i css:

#menu a.wyrozniony {
  font-weight: bold;
  color: #d47c1a;
}

Oczywiście możesz sobie w bazie danych zapisywać kolumne typu "wyrozniony" i potem wg tego warunku właśnie sprawdzać. Brzmi nawet logiczniej.

0

Dziękuję bardzo. Dodam tylko, że kod zadziałał, gdy wykorzystałem kolumnę 'przyjazny_url'. Po tytule nie chciało spełnić warunku.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1