mod_rewrite, problem z odnośnikiem do fragmentu strony

0

Witam

Mam taki problem, że chciałbym poprzez "przyjazny link" przejść do konkretnego fragmentu strony. Czyli mam np. taki link: "www.domena.pl/Poradnik/montaz/". W pliku .htaccess mam taki wpis: "RewriteRule ^Poradnik/montaz poradnik.php#montaz [L]"
Może to nie jest idealna reguła i nie o to chodzi. Rzecz jest w tym, że owszem wyświetla się strona "poradnik.php" ale już nie w miejscu "montaz". Samo wpisanie w przeglądarkę ".../poradnik.php#montaz" jest wywoływane prawidłowo, ale jeż nie poprzez mod_rewrite.
Czy ktoś ma pomysł dlaczego? Z góry dzięki za pomoc.

0

Reguła, którą napisałeś zostanie "wywołana" po stronie serwera. Adres zostanie przetłumaczony na poziomie serwera i twoja przeglądarka (która interpretuje właśnie element '#' w adresie) de facto nic o tym nie wie. Możesz za to przekazać dodatkowy parametr do PHP (poradnik.php?gdzie=montaz), gdzie sam zinterpretujesz ten parametr i za pomocą javascript dokleisz do adresu ten fragment czy przescrollujesz stronę w inny sposób.

0
Rev napisał(a):

Reguła, którą napisałeś zostanie "wywołana" po stronie serwera. Adres zostanie przetłumaczony na poziomie serwera i twoja przeglądarka (która interpretuje właśnie element '#' w adresie) de facto nic o tym nie wie. Możesz za to przekazać dodatkowy parametr do PHP (poradnik.php?gdzie=montaz), gdzie sam zinterpretujesz ten parametr i za pomocą javascript dokleisz do adresu ten fragment czy przescrollujesz stronę w inny sposób.

Dzięki :) To jest odpowiedź na moje pytanie! Chciałem właśnie uniknąć przekazywania parametru w ten sposób, ale skoro tak pięknie to wytłumaczyłeś to widzę, że inaczej się nie da :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1