przekierowania 301 podstron ze zmienna

0

Pytanie pewnie banalne,

na forum powtarzane, ale żaden sposób nie działa :/ Żadna magia, żadne czary :/ Proszę o pomoc, bo jestem za skraju wytrzymałości z cholernym htaccess.

Potrzebuje zrobić przekierowania podstron serwisu powiedzmy z testami z matematyki:

http://strona.pl/cgi-bin/test.pl?id=1
http://strona.pl/cgi-bin/test.pl?id=2
http://strona.pl/cgi-bin/test.pl?id=3

i jest problem, bo powiedzmy każda zmienna odpowiada za inną nazwę testu. Mam zdeklarowaną każdą nazwę w .htaccess

RewriteRule test-algebra-1.html cgi-bin/test2.pl?id=1
...
RewriteRule test-logarytmy-5.html cgi-bin/test2.pl?id=33

co zrobić, aby za każdym adresem szło przekierowanie 301 ?

powtórzę, ze przewertowałem tematy, ale żaden ze sposobów nie zarybił :/ Jedyny "sukces" jaki osiągnąłem to błąd 404, dzięki takiemu przekierowaniu:

RewriteCond %{REQUEST_URI} (.)/test.pl
RewriteCond %{QUERY_STRING} id=1
RewriteRule ^.
$ strona.pl/art-1.html [R=301]

inne sposoby, nie przekierowywały bądź prowadziły do: strona zawiera pętle przekierowań. Proszę rozpaczliwie o pomoc.

0

Nie rozumiem dlaczego chcesz robić akurat przekierowania (linki nie będą fajnie widziane w googlach, tylko właśnie tak z mnóstwem parametrów)

RewriteRule ^test-.*-([0-9]+)\.html$ test.pl?id=$1 [L,R=301]

(zamotałeś w poście, z początku wynika, że chcesz robić przekierowania z .html do .pl, pod koniec postu Twoje linijki z htaccess sugerują odwrotnie)

0
cukier49 napisał(a)

Pytanie pewnie banalne,

na forum powtarzane, ale żaden sposób nie działa :/ Żadna magia, żadne czary :/ Proszę o pomoc, bo jestem za skraju wytrzymałości z cholernym htaccess.

Potrzebuje zrobić przekierowania podstron serwisu powiedzmy z testami z matematyki:

http://strona.pl/cgi-bin/test.pl?id=1
http://strona.pl/cgi-bin/test.pl?id=2
http://strona.pl/cgi-bin/test.pl?id=3

i jest problem, bo powiedzmy każda zmienna odpowiada za inną nazwę testu. Mam zdeklarowaną każdą nazwę w .htaccess

RewriteRule test-algebra-1.html cgi-bin/test2.pl?id=1
...
RewriteRule test-logarytmy-5.html cgi-bin/test2.pl?id=33

co zrobić, aby za każdym adresem szło przekierowanie 301 ?

powtórzę, ze przewertowałem tematy, ale żaden ze sposobów nie zarybił :/ Jedyny "sukces" jaki osiągnąłem to błąd 404, dzięki takiemu przekierowaniu:

RewriteCond %{REQUEST_URI} (.)/test.pl
RewriteCond %{QUERY_STRING} id=1
RewriteRule ^.
$ strona.pl/art-1.html [R=301]

inne sposoby, nie przekierowywały bądź prowadziły do: strona zawiera pętle przekierowań. Proszę rozpaczliwie o pomoc.

tym, co pogrubiłem się nie sugeruj. robię to na czuja, bo kompletnie tego nie potrafie zrozumieć. Chcę zrobić przekierowanie 301 adresów ze zmienną na przyjazne, które już stworzyłem z .pl?id=coś do .html

0

pogrubiłeś? ja tu nie widzę nic pogrubionego.
Podaj przykładowy adres źródłowy i przykładowy adres docelowy, bo do niczego nie dojdziemy.
I skoro chcesz robić normalne przyjazne linki, to nie robi się do tego przekierowania (w sensie, przeglądarka nie dostaje żadnego nagłówka Location)

0

czyli użytkownik po wpisaniu
http://math-quiz.co.uk/cgi-bin/test2.pl?id=26
zostanie przekierowany do
http://math-quiz.co.uk/GCSE-Basics-of-arithmetic-2.html
?
Chyba w ogóle nie ogarniasz idei przyjaznego linkowania.
No i jak na podstawie samego linka nr 1 chcesz wydobyć informację, że to jest GSCE Basics of arithmetic?

Przyjazne linkowanie polega na tym, że użytkownik klikając w link nr 2 NIE jest nigdzie przekierowywany - i po prostu pokazuje mu się treść taka sama jakby otworzył link #1, ALE adres w przeglądarce się nie zmienia. Dodatkowo, żeby przekierować tak - musimy w linku źródłowym mieć wszystkie parametry, które chcemy przekazać do adresu docelowego.
Czyli np mamy http://math-quiz.co.uk/pare_literek-IDTESTU.html i robimy uzytek z IDTESTU czyli wyswietlamy strone http://math-quiz.co.uk/cgi-bin/test2.pl?id=IDTESTU
Trzeba zwrócić uwagę, że pare_literek może być dowolnym tekstem w tym przypadku, więc wiele linków otworzy tą samą stronę, np:
http://math-quiz.co.uk/pare_literek-69.html
http://math-quiz.co.uk/dupa_jasia-69.html
http://math-quiz.co.uk/test-z-matmy-69.html

wszystkie te linki otwórzyłyby test 69.

Mam nadzieję, że jakoś się zrozumiemy..

0

na pewno masz racje w tym, co mowisz. Ale udalo mi się zrobic, tak jak chciałem. styczności z programowaniem, mam tyle co i nic, a ogarnąłem i jest po mojemu =]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1