Jak obsłużyć wybranie województwa z listy combobox?

0

Mam bardzo proste pytanie (dla Was, bo dla mnie jest trudne - html to nie moja działka).
Chciałbym na stronę napisaną w html-u wstawić combobox z listą województw i byłoby fajnie gdyby po kliknięciu wybranego województwa, użytkownik był automatycznie przenoszony do innej strony (czyli wybiera np LUBELSKIE i automatycznie otwiera się strona lubelskie.html. Czytałem o onchange itp, ale za czorta nie mogę tego pojąć. Pomożecie?

1

HTML:

<select name="foo">
<option>Dolnoslaskie</option>
<option>Lodzkie</option>
</select>

Kod JavaScript:

$(document).ready(function()
{
	$('select[name=foo]').change(function()
	{
		window.location.href = $(this).text() + '.html';
	}
}

Ten kod zaklada, ze uzywasz biblioteki jQuery na stronie. Ale jezeli to jest jedyny fragment, w ktorym wykorzystujesz kod JavaScript, to bez sensu jest uzywac do tego biblioteki jQuery.

0
Adam Boduch napisał(a)

HTML:

<select name="foo">
<option>Dolnoslaskie</option>
<option>Lodzkie</option>
</select>

Ok po dodaniu tworzy się combobox, ale jeszcze potrzebuję żeby po wybraniu np Lodzkie przenosilo mnie na stronę lodzkie.html

0

Nie dam sobie z tym rady. Nie da się tego wyłożyć jak dla kogoś kto nie ma pojęcia o JS a potrzebuje tylko malutkiego combo wstawić na swoją prywatną stronkę?

0

Caly kod strony:

<script type="text/javascript">

	function foo(element)
	{
		window.location.href = element.value + '.html';
	}
</script>

<select onchange="foo(this);">
<option>Dolnoslaskie</option>
<option>Lodzkie</option>
</select>
0

Panie Adamie już prawie jesteśmy w domu :-) Jeszcze tylko malutka sprawa: po wybraniu województwa, otwiera się strona '.html'. Co zrobić żeby otwierała się nazwa województwa wybrana w combo+.html?

0

No tak... Internet Explorer. Poprawiony kod:

<script type="text/javascript">

	function foo(element)
	{
		window.location.href = element.options[element.selectedIndex].text + '.html';
	}
</script>

<select onchange="foo(this);">
<option>Dolnoslaskie</option>
<option>Lodzkie</option>
</select>
0

Teraz jest ok! Dzięki ogromne za ekspresową pomoc!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1