dopisywanie zera do wyniku / formatowanie wyniku

0

Witam

Zrobiłem sobie mały kalendarz (ręcznie), godziny i minuty oblicza z dzielenia i reszty z dzielenia.
Jest to napisane w php.
Natomiast wyniki prezentują się tak:
08:0 08:30 09:0 09:30
I chciałbym, żeby to brakujące zero w całych godzinach było jakoś dopisywane, czy ktoś ma może jakiś pomysł? Może jest jakaś funkcja (coś z print'em) która pozwala ustalić wzór takiego wyrażenia...

Aha te godziny są w pętli wyświetlane tak

$g$m czyli $g = godzina $m = minuta

Dzięki wielkie za pomoc.

0

edit:

$g = sprintf("%02d", $godzina);

?

0

Keraj dzięki za sugestię.
Rozwiązałem to tak:

if ($h <= 9){
printf( "%'0-4s", "$h:$m" );
}
else {
printf( "%'0-5s", "$h:$m" );
}

W pętli jest godzina dziewiąta ponieważ w zapisie godziny 9:00 jest mniej znaków niż godziny 10:00. Dlatego trzeba było zamontować pętlę, która do godziny 9 inaczej podawała wynik :)

0

LoL... jeśli już.

printf("%02d:%02d",$h,$m);

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1