[jQuery] formularz i przeskakujący kursor

0

Mam formularz w HTMLu. W formularzu tym jest kilka, kilkanaście (różnie) pól typu text o długości 1, w które można wpisać maksymalnie 1 znak.

Chciałbym za pomocą jQuery i funkcji each zrobić tak, że gdy się w jedno pole wpisze jakiś znak, kursor (ta migająca pionowa kreska) przeskakuje automatycznie do następnego pola, żeby nie trzeba było klikać ciągle myszką, albo używać tabulacji.

Zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać.

0

Nakodziłem coś takiego:

<!DOCTYPE html>
<html><head>
  <meta charset="utf-8" />
  <title>Tytuł</title>
  <script src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4/jquery.min.js"></script>
  <script>
    onload = function() {
      $("#formularz input").not("[type=submit]").keyup(function() {
        $input = $(this);
        
        if ($input.val().length == $input.attr("maxlength")) {
          $input.blur();
          var $next = $("#formularz input[tabindex=" + (+$input.attr("tabindex") + 1) + "]");
          if ($next.length) {
            $next.focus();
          }
        }
      });
    };
  </script>
</head>
<body>
  <form id="formularz">
    
    <input type="text" maxlength="1" tabindex="1" /><br />
    <input type="text" maxlength="4" tabindex="2" /><br />
    <input type="text" maxlength="1" tabindex="3" /><br />
    
    <input type="submit" value="OK" />
  </form>
</body></html>  
0

Dzięki, wszystko hula aż miło.

0

Mam pewien problem. Otóż ten kod potrzebny był mi do aplikacji na facebooku. Niestety we FBMLu nie można używać jQuery także mam prośbę, czy pomógłby mi ktoś przerobić tą funkcję na zwykły javascript?

0

A nie da rady na chama wkleić kodu biblioteki jquery, albo wziąć z external serwera?

0

To robisz komercyjnie, czy dla siebie?

Zawsze możesz dać temat w dziale Praca (oczywiście tam za projekty się płaci). Manipulowanie DOM to podstawa JavaScriptu i dopiero teraz nam wyrosło pokolenie "programistów jQuery", którzy bez swojej biblioteki są jak bez ręki.

Sęk w tym, że DOM to niewygodny w użyciu interfejs. Programowanie w nim jest łatwe, ale żmudne i mało ciekawe jeśli ktoś już to robił dziesiątki razy. Naprawdę musiałoby się komuś "zachcieć" (ew. ktoś chciałby się sprawdzić) by zrobił to za Ciebie.

Ściągnięcie jQuery z zewnętrznego serwera, o czym pisał @DM, to dobry pomysł.

0

Ściągnięcie jQuery z zewnętrznego serwera
Przecież w kodzie zastosowałem pobieranie jQuery z zewnętrznego źródła...

0
bswierczynski napisał(a)

To robisz komercyjnie, czy dla siebie?

Zawsze możesz dać temat w dziale Praca (oczywiście tam za projekty się płaci). Manipulowanie DOM to podstawa JavaScriptu i dopiero teraz nam wyrosło pokolenie "programistów jQuery", którzy bez swojej biblioteki są jak bez ręki.

Sęk w tym, że DOM to niewygodny w użyciu interfejs. Programowanie w nim jest łatwe, ale żmudne i mało ciekawe jeśli ktoś już to robił dziesiątki razy. Naprawdę musiałoby się komuś "zachcieć" (ew. ktoś chciałby się sprawdzić) by zrobił to za Ciebie.

Ściągnięcie jQuery z zewnętrznego serwera, o czym pisał @DM, to dobry pomysł.

Jasne, że robię to dla siebie. Nie śmiałbym robić czegoś za kasę i co chwila się pytać na forum o radę :)

Z tym zewnętrznym serwerem chodzi o to, żeby wstawić <script src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4/jquery.min.js"></script>? Jeżeli tak to oczywiście tak mam i nie działa.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1