Optymalne zakupy na potrzeby tworzenia WWW

0

Witam
Proszę o poradę co do zakupów. Działalność ma skupić się na tworzeniu stron oraz serwisie IT.
Czy warto zakupić Adobe CS5 Master w wersji PC czy może wybrać Macintosha?
Jakie jeszcze oprogramowanie byłoby użyteczne do wspomnianych zastosowań..
Pozdrawiam

0

Co ma wspólnego Adobe CS5 z tworzeniem stron WWW?

0

Eeee... Dużo? A np. Layout?

0

tworzenie stron.. nie tylko programowanie..
aczkolwiek ja (programista) też tnę szablony - grafik tylko rysuje.

0

@elkamel:
A jakie masz komputery w firmie? Jak Apple'a, to kupuj wersję dla Maków, a jak PC-ty, to dla PC. To chyba oczywiste?

Co do preferencji czy ktoś woli PC-ty, czy Makówki, to bywa różnie. U nas używa się jednak znacznie mniej Makówek niż na Zachodzie. Są też droższe i nie za bardzo się opłacają, polskie ceny są zwykle cokolwiek nieatrakcyjne.

Ale z moich obserwacji wynika, że graficy częściej preferują kompy Apple, a programiści jednak PC-ty. Tylko nie traktuj moich słów jak wyroczni, bo to zależy od ludzi. Nie wiem, może kup sprzęt pod konkretnych ludzi? Nie napisałeś, czy kupujesz dla siebie, czy dla pracowników swojej firmy. Jeśli chodzi o wieloosobową firmę to miej dla nowych pracowników, ale jak przyjdą to się ich spytaj na czym lubią pracować. Mój kumpel-grafik usłyszał w firmie takie pytanie i odpowiedział, że wolałby 27-calowego iMaca niż np. PC-ta z dwoma ekranami. Jego życzenie zostało spełnione i za tydzień czy dwa już miał iMaca z ogromnym ekranem wysokiej rozdzielczości. Z kolei w innej firmie niektórzy mieli Makówki, ale zdecydowana większość preferowała PC-ty z co najmniej dwoma ekranami, szczególnie programiści.

Ja jako programista wolałbym porządnego PC-ta z 2-3 monitorami. Ale nie oznacza to, że inny koder nie preferowałby Maca.

Grafikom najnowsze CS powinno wystarczyć. Są tam zarówno narzędzia do grafiki rastrowej, jak i do wektorowej.

Programistom dałbym przede wszystkim wolną rękę. Ja nie mogę zdzierżyć Dreamweavera, mimo że kiedyś... może nie tyle mi zmuszano, co zasugerowano jego używanie. Naprawdę się starałem, ale wolę poczciwe Eclipse z odpowiednimi wtyczkami, plus VIM do kodowania z partyzanta. Oba programy są darmowe. Ktoś inny może woleć NetBeans (też darmowe i całkiem fajne zresztą).

Jeśli jednak masz jakiś budżet, to możesz programistom zaproponować bardzo dobre IDE z rodziny IntelliJ IDEA i pokrewnych produktów firmy JetBrains. Na szczęście są sporo tańsze od CS5 ;). Konkretnie do tworzenia stron www może się przydać PHPStorm lub WebStorm. Flagowa IntelliJ IDEA jest niby dla Javy, ale obsługuje bodaj każdy możliwy język, włącznie z innymi niż Java językami webowymi. Mógłbyś im powiedzieć, żeby ściągnęli sobie 30-dniową, darmową wersję i sami przetestowali te środowiska programistyczne. Są świetne, ale nie każdemu muszą podchodzić. A jak podejdą -- to kupisz.

Jeśli kupujesz dla siebie, to przynajmniej jeśli chodzi o programowanie radzę sprawdzić najpierw darmowe rozwiązania, takie jak Eclipse (tylko ściągnij dla webdeveloperów / programistów PHP!) czy NetBeans. Ja je bardzo lubię i używam na co dzień.

Może być też tak, że całe CS5 nie jest konieczne. Czy będziesz robił Flasha? Czy programowanie będzie w Dreamweaverze (środowisku, które np. mi nie podchodzi)? Może parę aplikacji można z tego obciąć. Ale wszystko zależy od konkretnej oferty. Dla firm mogą być promocje w wypadku kupienia całych zestawów -- nie wiem, dawno się nie orientowałem.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1