W czym to napisać?

0

Potrzebuje napisać pewien prosty skrypcik. Mam tablice w mysql o wymiarze n x n. Powiedzmy ze obrazuje ona punktowanie n osób. Tj w komórce [x,y] zapisane jest ile osoba x przyznała pkt osobie y.
Potrzebuje napisać skrypt, który będzie przedstawiał wyniki głosowania dodając po kolei punktacje poszczególnych ludzi i sortując ranking na bieżąco. W czym byłoby to najwygodniej/najładniej napisać.

Bez problemu zrobiłem coś takiego w PHP, ale strona wymaga przeładowania. We flashu też nie byłoby problemu z napisaniem, ale chce uniknąć swfa. Jaki język/technika pozwoliłaby mi na najlepszy efekt? AJAX + JS? Jeśli tak to od czego zacząć poznawanie składni?

0

zależy jak często chcesz odświeżać

wystarczy w php napisać header('refresh: 10'); gdzie 10 to co ile sekund będzie odświeżała się strona

0
Aris napisał(a)

zależy jak często chcesz odświeżać

wystarczy w php napisać header('refresh: 10'); gdzie 10 to co ile sekund będzie odświeżała się strona

Yyy... Chyba ci się coś pomyliło z META i to ostro.

0

no niezbyt? koleś napisał "ale strona wymaga przeładowania" to zrozumiałem, że nie wie jak to przeładować

a jeżeli ajax to zerknij na skrypt mintajaxa, prosty

0

może źle zrozumiałem, ale wg mojego rozumowania błąd tkwi w założeniach. Można oczywiście tablicę rozszerzać przez długi czas, jednak lepszym i zapewne wydajniejszym rozwiązaniem (przy niewiadomej ilości kolumn) byłoby władować je do oddzielnej tabeli - wówczas wszystko łatwiejszym wydać się może (jakby powiedział klasyk) :)

0

Zainteresuj sie tez czyms takim jak comet, dokladniej technika Long Polling albo HTTP Streaming. Twoje zmiany beda sie aktualizowaly prawie w czasie rzeczywistym.

0

Troche się źle zrozumieliśmy. Ilośc uczestników jest stała i okreslona na wstępie. Podany jest okres głosowania i oni w tym czasie uzupełniają swoje kolumny. Arkusz i wyniki póki co są tajne. Po zamknięciu głosowania potrzebuje takiej prezentacji pokazującej wyniki.
Podobnie jak tutaj: .
Mogę to napisać w php, ale będzie to polegało na tym że każdy następny dodawany punkt i sortowanie tabeli będzie wymagało przeładowania strony.
Nie szukam gotowca, nie znam jednak na tyle dobrze nic więcej poza PHP i Flashem, więc nie wiem które ze środowisk sprostałoby czemuś takiemu. JS da radę?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1