Strona po załadowaniu przywiesza się na chwilę

0

Witam,
Piszę stronę www i po kilku 2-3 sekundach od wyświetlenia, przeglądarka się na 20-30 sekundach zawiesza po czym znów się uaktywnia. Dzieje się to na wszystkich podstronach. Dzieje się to tylko na IE, niestety muszę ten problem rozwiązać na IE.

0

A co my ? Wszechwiedzący ? Podaj kod źródłowy !

0

Może masz wolno działające / alokujące dużo pamięci skrypty. Albo milion dołączonych arkuszy stylów.

Tak czy siak, potrzebujemy kodu. Najlepiej linku do wersji live strony. Oprócz samego HTML-a trzeba by tu przejrzeć przynajmniej dołączane skrypty.

0

Przyznam, że nie mam teraz dostępu do kodu bo jestem w pracy, a stronę mam na kompie w domu. Ale powiem tak, że na innych przeglądarkach strona wolno chodzi, przypuszczam, że IE nie wczytuje jej segmentami tylko wszystko na raz i stąd te zwis....ale proszę o fachową opinię, jeśli takową da się napisać po tym co opisałem.

0

może kod js ci coś zamula

0

Ok dzięki za sugestie. W następnym kroku postaram się zoptymalizować funkcje JavaScript i CSS.

0

jescze moje oczy bue widzialy strony ktora mialaby zrywac z powodu css (pomijajac cuda gdzie bylo na sobie tysiac (przesada celowa) polprzeźroczystych elementow z shadowami, zaokragleniami itd - typowo pod pochwalenie sie mozliwosciami css3)..

ale dziwi mnie to ze koles napisal "blizej nieokreslona strona nie dziala pod IE, co teraz" i przez te pare postow nikt go porzadnie nie "zjechal" :P

0

No cóż, jeśli to miałoby pomóc autorowi się ogarnąć, to mogę powiedzieć to explicite: tak postawione pytanie przy takiej ilości podanych informacji to pytanie z natury tych głupich (i samo w sobie jest dowodem na to, że głupie pytania jednak istnieją). Brak informacji, by udzielić jakiejkolwiek rozsądnej odpowiedzi. "Czemu jakaś tam strona w IE chodzi wolno?" -- wtf, szczerze mówiąc to trudno mi sobie wyobrazić tok rozumowania autora tego pytania. Co on sobie myślał? Że powiemy mu, że w 278 linii trzeciego skryptu ma nieoptymalną pętlę i wyciek pamięci?

Nie rozumiem też, co miałaby dać autorowi odpowiedź: "prawdopodobnie problem wydajnościowy leży w jakimś skrypcie". Przecież to nic nie daje! Raz, że wcale nie musi chodzić o skrypt JavaScript, bo podobne efekty może dać nadmiar obrazków, nadmiar filtrów lub przezroczystości, czy użycie wyrażeń CSS, a nawet umieszczenie elementów HTML w nieodpowiedniej kolejności. Dwa, że nie bardzo widzę, jak tekst "popraw wydajność skryptów" miałby KOMUKOLWIEK pomóc. Bo jak ktoś potrafi dobrze optymalizować skrypty, to musi też umieć je benchmarkować/profilować. A gdyby to umiał, to sam potrafiłby stwierdzić, że winą są skrypty. Skoro autor sam do tego nie doszedł, mimo że my to zasugerowaliśmy -- nie mając nawet dostępu do jakiegokolwiek kodu! -- to znaczy, że profilować i optymalizować JavaScriptu raczej nie umie. Więc przydałoby się dać mu pomocna dłoń i wskazać: zobacz, w funkcji foobar() masz strasznie nieoptymalną pętlę, a zmienna shenanigans powoduje wycieki pamięci z powodu cyklicznych referencji DOM-zmienne JavaScript. Popraw to (+ew. wskazówka jak to trzeba poprawić).

Tak naprawdę póki nie zobaczymy kodu, to w żaden konkretny i przydatny sposób autorowi nie pomożemy.

dzek69 napisał(a)

jescze moje oczy bue widzialy strony ktora mialaby zrywac z powodu css

Tak na marginesie, "bue" to jedna z moich ulubionych literówek typu off-by-one :-)

Cóż, poważne problemy z wydajnością może sprawić w IE głupia przezroczystość na jakimś dużym obszarze strony. Wbrew pozorom czasem się na to trafia, np. gdy ktoś ma w tle strony obrazek, a główna zawartość (tekst) jest w boksie, który jest delikatnie przezroczysty.

Inna sprawa, że jak do dokumentu dołączysz wiele arkuszy stylów (w sensie: kilkadziesiąt), to IE też potrafi się zgubić. I potrafię sobie wyobrazić sytuację, w której to następuje. Ostatnio napisałem sobie aplikacyjkę, która dołączała kilkadziesiąt (40-50?) skryptów. Nie była ona przeznaczona do wrzucenia w net, tylko do pracy na lokalu. Po prostu każdy komponent to był oddzielny plik ze skryptem. Niektóre komponenty dołączały też arkusze stylów. Nie osiągnąłem jednak "masy krytycznej" i nawet w IE chodziło to OK. Ale różnie to może być.

0

@bswierczynski:
Dobrze mu dogadałeś :-)

0

Przecież to nic nie daje!

no i właśnie dlatego o taką odpowiedź chodziło ;]

skoro nie podaje nic, to i ja mu przekazuje właściwie nic :)

0

Ale zaznaczam, że to "dogadanie" to nic osobistego. Nie miałem nawet zamiaru nawet tego pisać, bo może trochę myślałem, że ktoś mnie wyręczy.

Mam nadzieję, że autor po prostu wyciągnie z tego wnioski i na drugi raz będzie cierpliwszy i napisze posta, gdy już będzie mógł napisać coś konkretnego.

A że nieraz człowiek napisze coś mało sensownego... cóż, zdarza się. Warto jednak to odnotować i na przyszłość unikać. Bo my tu moglibyśmy poświęcić ten cały czas nie na dyskusje, tylko na rzeczywistą, SENSOWNĄ pomoc autorowi w rozwiązaniu jego problemu z IE.

No a jeśli rada "popraw wydajność skryptów, bo CHYBA to z nimi coś jest nie tak" autorowi w zupełności wystarczy, to ja już nic nie mówię ;).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1