[JavScript]funkcja highlight()

0

Witam. Mam takie pytanie. Przerabiam właśnie książkę o JavaScripcie i na początku tejże jest takie nabąknięcie w przykładzie o zdarzeniach i o ich obsłudze (na razie mało z tego rozumiem ale jest tu przykład): i jest taki przykład:

<img src="button.gif" onMouseOver="highlight();">

Zapisałem tak w swoim pliku i wyskoczył mi błąd:

Błąd: highlight is not defined
Plik źródłowy: http://xxx/js/4.html
Wiersz: 1

Nie wiem co to znaczy... Czemu nie ma takiej funkcji jak to jest przykład z książki? Obrazek się wyświetla ale nic sie z nim nie dzieje. Proszę o pomoc.

0

Bo nie ma funkcji highlight()? Musisz ją zdefiniować, na przykład tak:

<script type="text/javascript">
function highlight(obj) {
   obj.src = 'button2.gif';
}
</script>

Powinno działać, po najechaniu na obrazek zmieni się on na: button2.gif

0

@Demonical Monk, tylko jeszcze trzeba przekazac obiekt:

button.gifobj</b>);">

Napisalem żeby chlopak sie nie pogubil :)

0

@Zawadzki:
Chyba jednak się pogubi, bo samo napisanie w onmouseover "highlight(obj)" niczego mu nie rozwiąże. W końcu obj nie jest zdefiniowany.

Powinien napisać:

<img src="button.gif" onmouseover="highlight(this);">

Polecam też mimo wszystko pisać onmouseover (małymi literami), a nie onMouseOver. To drugie jest może ładniejsze, ale w XHTML-u już nie zadziała (w HTML-u tak).

0

Racja, miało być this, ale nie wiem czemu tak napisałem :/

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1