$zmienna!="" vs. !empty($zmienna)

0

Tak jak w temacie:

- $zmienna!="" 
- !empty($zmienna)

co jest szybsze? co bardziej wydajne i jaka różnica?

przykładowo mam zapytanie:

if($zmienna !="") {
// instrukcje wykonywane jeśli $zmienna nie jest pusta
}

if(!empty($zmienna)) {
// instrukcje wykonywane jeśli $zmienna nie jest pusta
}

co jest lepsze?

0

Walić kilka milisekund. IMO oba sposoby są dobre. Pamiętaj też że w IFach jeśli chcesz sprawdzić czy zmienna JEST PUSTA używasz dwóch ==.

if($zmienna == '') {

(Żeby nie było problemów że nie działa.

0

Wyniki prostego benchmarka:

1 milion wywołań:

$x === '' 0.25659203529358
$x == ''  0.35009002685547
empty($x) 0.30053400993347

Za każdym razem wyniki są zbliżone, niezależnie od tego czy w $x jest tablica, pusty ciąg, null czy jakikolwiek napis.

0
Demonical Monk napisał(a)

Walić kilka milisekund. IMO oba sposoby są dobre. Pamiętaj też że w IFach jeśli chcesz sprawdzić czy zmienna JEST PUSTA używasz dwóch ==.

if($zmienna == '') {

(Żeby nie było problemów że nie działa.

chodziło mi właśnie o to żeby się wykonywało wtedy kiedy NIE jest pusta a kilka milisekund przy dużej ilości tego typu zapytań to zawsze coś a zapytałem tak z ciekawości bo dzisiaj przegladajac jedną aplikacje spotkałem się właśnie z takim zapisem (zazwyczaj uzywam funkcji empty() ) i mnie zaciekawilo to dlatego chciałem zapytać innych (tak lenistwo)

Dzieki serdeczne za pomoc, temat chyba już do zamknięcia bo wiem co chciałęm wiedzieć

0

może ktoś nie chciał, aby '0' (string z zerem) był traktowany jako pusty.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1