[JS] Wydobywanie nazwy pliku ze ścieżki

0

Witam.
ładuję plik przez pole input file.Pole to ma nazwę userfile.
Zawartość tego pola jest np. następująca:

D:\dobre2\Project1.obj

I tu pytanie:

jak wydobyć samą nazwę pliku, czyli Project1.obj ?

Pokażę kod, który napisałem.

var b = document.getElementById("orderForm").userfile;
var gdzie = b.value.lastIndexOf("\");
alert(gdzie);

jak będę wiedział gdzie występuje ostatnie wystąpienie backslasha, to można tołatwo wyciąć metodą slice albo substring.
Tylko, że ten kod nie działa.Jeśli testuję to na adresie url (tam są slashe), to wszystko jest OK.
Natomiast przy backslashach już nie działa.Wiem, że backslash to znak specjalny, maskuje się go przez
\\
ale jak mam w cudzysłowie ("") to już nie maskuję.

Proszę o pomoc, pozdrawiam

0

mnie to działa:

<html>
<head>
<script>
  function splitPath(path) {
    var a, b = path.match(/([^\/\\]*)$/)[1];
    a = path.substr(0, path.length - b.length - 1);
    return [a, b];
  }
  function test() {
    var oF = document.getElementById('orderForm');
    var uF = splitPath(oF.elements['userFile'].value)[1];
    alert(uF);
  }
</script>
</head>
<body>
  <form id="orderForm" name="orderForm">
    <input type="file" id="userFile" name="userFile">
    <input type="button" value="Test" onclick="test()">
    <input type="submit">
  </form>
</body>
</html>

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1