[.htaccess, regexp, mod_rewrite] wiele parametrów

0

Aktualnie mój .htaccess kształtuje się na coś w ten styl: [fragment]

RewriteRule ^([a-z0-9\-]+)\/([a-z0-9\-]+)\/([a-z0-9\-]+)$ index.php?go=$1&go2=$2&go3=$3
RewriteRule ^([a-z0-9\-]+)\/([a-z0-9\-]+)\/([a-z0-9\-]+)\/$ index.php?go=$1&go2=$2&go3=$3

RewriteRule ^([a-z0-9\-]+)\/([a-z0-9\-]+)\/([a-z0-9\-]+)\/([a-z0-9\-]+)$ index.php?go=$1&go2=$2&go3=$3&go4=$4
RewriteRule ^([a-z0-9\-]+)\/([a-z0-9\-]+)\/([a-z0-9\-]+)\/([a-z0-9\-]+)\/$ index.php?go=$1&go2=$2&go3=$3&go4=$4

RewriteRule ^([a-z0-9\-]+)\/([a-z0-9\-]+)\/([a-z0-9\-]+)\/([a-z0-9\-]+)\/([a-z0-9\-]+)$ index.php?go=$1&go2=$2&go3=$3&go4=$4&go5=$5
RewriteRule ^([a-z0-9\-]+)\/([a-z0-9\-]+)\/([a-z0-9\-]+)\/([a-z0-9\-]+)\/([a-z0-9\-]+)\/$ index.php?go=$1&go2=$2&go3=$3&go4=$4&go5=$5

Czy nie da się uprościć tego, zapisując to w paru linijkach i dając możliwość wykorzystania nieskończenie wielu elementów?

Przykładowo: [tak tylko poglądowo to napisałem żeby było łatwiej zrozumieć o co mi biega
RewriteRule ^([a-z0-9\-]+)\/[[([a-z0-9\-]+)\/]]$ index.php?go[]=$1(foreach regexp echo &go[]=$v)

0

Hmmm, mod_rewrite to prosty system podmiany linków, możesz to zrobić w taki sposób jak ja:
w .htaccess

RewriteEngine on
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule ^(.*)$ index.php?q=$1 [L,QSA]

a przed załadowaniem modółów mam:

	//pobranie argumentów
	$_ARG=explode('/',$_GET['q']);
0

A mógłbym prosić o wytłumaczenie co zrobi

RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d

??:)

0

Sprawdza czy plik bądź folder o podanej nazwie nie istnieje. Tak aby np jak zarządasz będziesz miał ścieżkę domena/images/obrazek.gif i jeżeli plik istnieje to nie wykona przepisania adresu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1