Języki programowania

0

Jaki jest według was najlepszy język do tworzenia stron www.
Jaki jest najlepszy program języka PHP?

0
  1. Najlepszy to taki, ktory w 150% procentach zadowoli klienta i spelni jego wymagania oraz da satysfakcjonujace rozwiazanie :)
  2. ... nie kumam ;)
0

chodzi mi o to ze jaki jest najlepszy program w ktorym pisze sie tym jezykiem
dreamwaver slyszalem jest dobry ale troszke za duze wymaania ma :P

0

Taki, ktory spelnia wymagania i wygodnie sie w nim pisze.

A tak ogolnie to zadajesz pytania retoryczne, bo to wszystko kwestia gustu i upodobania. Niektorzy wola czysty edytor tekstu z kolorowaniem skladni typu notepad++, inni frontpaga, przy ktorym nie trzeba myslec. A co wychodzi z jednego i drugiego to inna sprawa :)

0

polecam emacs'a, vim'a -> to jeżeli chodzi o unixo podobne OS'y
pod jedynie słusznym systemem polecam notanik :)

//przecież pod Windows Emacs/VIM też jest dostępny - Cold

0
_amator napisał(a)

polecam emacs'a, vim'a -> to jeżeli chodzi o unixo podobne OS'y
pod jedynie słusznym systemem polecam notanik :)

vim jest też pod windowsa :)

0
_amator napisał(a)

pod jedynie słusznym systemem polecam notanik :)

Widać, że nie masz dużego doświadczenia w pisaniu webowym pod Windows. Notatnik wstawia BOM (byte order marker) w dokumentach, używających znaków spoza ASCII, a BOM - będąc na samym początku pliku - wysyła się na przykład przed wysłaniem nagłówków przez na przykład PHP, powodując errory.

Jest jeszcze kilka powodów pokazujących, dlaczego Notatnik NIE jest dobrym edytorem PHP. Odpowiedź na pytanie: 'a więc jaki jest dobry?' pozostawię czytelnikom ;)

0
Avs napisał(a)

Jaki jest według was najlepszy język do tworzenia stron www.
do opisu tresc polecam HTML 4.01 Strict. A do tworzenia wygladu (layoutow) fajnie sprawuje sie CSS3

0

notepad++ jest dobry !
i sorry, ale muszę: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pytanie_retoryczne

0

dreamweaver css3 jest troche za "dobry" na mojego notebooka,
wybralem notepad++ choc chcialbym widziec w programie co tworze :)
jeszcze kilka pytań (poza nawiasem)
1 nie ma ktoś jakiegos dobrego kursu programowania PHP? :P
2. Jaki jest program ze tworze wizualnie (widze co tworze) i jak np zaznaczam jakas tabelke to tam gddzie sa kody mi podkresla ta tableke (kod jej)
3. Jak mozna zrobic aby stronke tworzona w html zamienic na jezyk php?

0
  1. http://php.net
  2. Jeśli się nie mylę, to Fx z rozszerzeniem WebDeveloper coś takiego potrafi. Albo prawie coś takiego. Oczywiście po instalacji Fx z DOMInspectorem.
  3. Pytanie jest bez sensu.
0

czemu bez sensu? nie da sie tego zrobic czy sie nie oplaca robic w html a potem na php zamienic?

a mozecie jeszcze podac linka gdzie moge ten program sciagnac bo ja niestety mam bardzo malo czasu w tym tygodniu :( (jestem tez z troszka leniwy :P)

0
  1. Pytanie jest bez sensu bo php to jezyk programowania, moze sluzyc do generowania tresci, a html to jezyk opisu dokumentu. Rownie dobrze mozna na to pytanie odpowiedziec np. w ten sposob:

kod.html

<html>
  <head>
  </head>
  <body>
    cos
  </body>
</html>

kod.php

echo "
<html>
  <head>
  </head>
  <body>
    cos
  </body>
</html>
";
  1. Jaki program?
0

teraz nie wiem o ktore pytanie ci chodzi bo juz sam sie pogubilem :)
mi chodzi o to ze chcialbym sobie robic stronke kodem, ale za chwile przelaczyc i widze co zrobilem

0

Otwierasz notepad++, otwierasz przegladarke z adresem strony na localu. Piszesz w notepadzie, alt+tab, f5 i juz widzisz. W czym problem?

0

aha to to juz rozumiem.
to mowicie ze lepiej pisac PHP niz html?
A gdzie jest jakis kurs z wszystkimi funkcjami i tymi innymi "[CIACH!]"? :P :)

* http:*php.net/quickref.php - Cold

0

Nie ma porównania PHP czy HTML. PHP to serwer-side: generuje wynik (na przykład w postaci HTML), HTML to client-side: opisuje treść.

FAQ: Jaki język programowania wybrać?

0
_amator napisał(a)

pod jedynie słusznym systemem polecam notanik :)

Notatnik ma pewne wady, dlatego polecam MinEdit, to prawie notatnik ale ma kilka dodatków (bom, kodowania, wcięcia), natomiast nie ma tego czego nie lubię w klonach notatnika czyli kolorowania składni czy otwierania kilku dokumentów w kartach. To taka pochwała minimalizmu. Może mieć błędy, na pewno wszystkiego jeszcze nie wychwyciłem.
http://piechnat.w.interia.pl/download/minedit-setup.exe

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1