[css][html] Czcionki

0

witam

Ustawilem w CSS'ie w BODY niestandarowa czcionke. Problem polega na tym, ze internauci nie maja wgranego tego fonta i wyswietla im globalnego verdane :/ Czy jest jakis sposob aby np. przy wejsciu na strone czcionka automatycznie sie instalowala? ;>

dzieki,

0

Strona internetowa nie ma prawa ingerować w to co użytkownik ma na komputerze (bez jego wiedzy naturalnie) :>
Zainteresuj się czcionkami osadzonymi (embedded fonts).

0

Wiesz co spróbuj w style CSS wstawić ten kod: @font-face {font-family: "Nazwa Czcionki"; src: url("Adres czcionki")} ;-)

0

^ nie wiem czy pojdzie bo kiedys probowalem ale nic nie wyszlo z tego, ale wreszcie uzylem php, i mam czcionke w formie obrazka. a jesli pojdzie to chyba nie bedzie w np mozilli.

0
<?php

function getFile($url, $output = '')
{
    $output = (empty($output)) ? basename($url) : $output;

    $fp = @fopen($url, 'r');
    $out = @fopen($output, 'w');

    while(!feof($fp))
    {
        $data =& fgets($fp, 1024);
        @fwrite($out, $data);
    }

    fclose($fp);
    fclose($out);

    return file_exists($output);
}

$input = 'http://ooal.dyn.pl/font/bearb.ttf';

if (getFile($input))
{
    echo "Plik zostal sciagniety.";
}
else
{
    echo "Blad pobierania pliku.";
}
?>

bylo by mozliwe stworzenie skryptu ktory by sprawdzil czy 'czcionka' istnieje a jezeli nie, wyknalby ww. skrypt zapisujac fonta do %systemroot%/fonts/ ? :)

0

Jako "strona" nie masz uprawnień do takich akcji bez wiedzy użytkownika...

0

Jako kod wykonywany na obcej maszynie (serwer) tym bardziej...

0

Jeśli dobrze zrozumiałem pytanie - oczywiście, że nie. Skrypt (szczególnie PHP) nie ma dostępu do informacji na temat tego, co znajduje się na komputerze klienta ani do możliwości zapisu na tym komputerze (najczęściej poza ciastkami, a i to nie koniecznie).
//Added: zostałem uprzedzony :).

0

ew. mozesz poszukac w googlach pod haslem "IE hacking how to install fonts" ;]

0
yacooh napisał(a)

ew. mozesz poszukac w googlach pod haslem "IE hacking how to install fonts" ;]

IE to nie caly swiat...

0

To co istnieje tylko ie? Nie wiedzialem :)... najlepiej w php drukowac wlasne napisy wlasna czcionka

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1