<html> DIVna zagadka

0

Witam,

może mi ktoś wytłumaczyć: dlaczego gdy nie mam w drugim bloku DIV w stylach określonej wysokości np: height:10px, to IE wyswietla obrazek tak jakby znajdowal sie on w bloku DIV o poziom wyżej.

Załączam krótki kod:

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN">
<HTML>
<head>
<META HTTP-EQUIV="Content-type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2">

<TITLE>atX</TITLE>
</head>

<body>
   <div style="position: relative; height: 500; padding:10px; background-color:yellow">
      <div style="position: relative; background-color: blue;">
         <p><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br></p>
         <img src="obraz.gif" style="position:absolute;bottom:0px;right:25px;">
      </div>
   </div>

</BODY>
</HTML>

Opera i FF dobrze wyświetlają.

0
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN">
<HTML>
<head>
<META HTTP-EQUIV="Content-type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2">

<TITLE>atX</TITLE>
</head>

<body>
   <div style="position: relative; height: 500; padding:10px; background-color:yellow">
      <div style="position: relative; background-color: blue;">
         <p><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br></p>
         <img src="obraz.gif"  style="position:absolute bottom:0px right:25px">
      </div>
   </div>

</BODY>
</HTML>

Mały błąd w składni:P Zamiast style="position:absolute;bottom:0px;right:25px;" dajesz w taki sposób i IE to czyta bez problemu style="position:absolute bottom:0px right:25px"
Pozdrawiam

0

Średniki są błędem w składni "style"?

0

W IE tak! IE nie odczytuje wtedy STYLE zupełnie...

0

Czyli w zasadzie jest to błąd przeglądarki, nie kodu. THX

0

Nie chce byc nie mily, ale w zasadzie to Twoj blad :)
Sorry za ot..

0

Nie obrażam się :)
No ale to w końcu jak jest ze składnia? :>
Nie czasem:
Selektor { cecha1: wartość1; cecha2: wartość2 } ??
zgodnie z:
http://webmaster.helion.pl/kurshtml/style/budowa_stylu.htm

A zresztą - nawet w kodzie tej strony jest składnia ze ŚREDNIKAMI :-D

0

mają byś średniki, co za pierdoły wy tu pociskacie ?
zdaje się pozycję inną niż static mogą mieć w IE tylko elementy posiadającą ustaloną teoretycznie wielkość
właściwie wina kodu a nie przeglądarki bo to kod tworzysz tak żeby działał pod przeglądarką a nie na odwrót

poza tym co za height: 500
czego pięćset ? ziemniaków ?

0
Adamo napisał(a)

poza tym co za height: 500
czego pięćset ? ziemniaków ?

Ziemniaki, oczywiście, to pseudo PX ;P
Zapomniałem dopisać. Co jednak nie zmienia, zachowania IE. Ale wniosek z posiadaniem minimalnej wysokości jest tu chyba najwłaściwszy. Myślałem, że po prostu coś robię nie tak.

0

No tak, a teraz Firefoxowi nie pasuje te ustawienie HEIGHT'a. bo wyświetla tylko tyle ile ustawię. :/ MIN-HEIGHT też nie pasuje, bo w IE rysunek znowu "wylata".

0

Nie do końca wiem, co chcesz osiągnąć, ale może wystarczy float ?

0

min/max-width/height w ie nie działa - trzeba użyć JS albo dla ie dać na stałe

0

AFAIK w IE7 działa. A dla IE6 - expressions w ładowanym przez komentarz warunkowy dodatkowym arkuszu stylów będzie chyba najlepsze.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1