dynamiczny formularz

0

Witam!!!!
Mam ogromną prośbę o podpowiedż; na pewno ktoś może udzielić mi wskazówek jak to rozwiązać...
Otóż tworzę formularz w htmlu korzystając z opcji <select> wybieram różne opcje; w zależności od wyboru tych opcji uaktywniają mi się pola tekstowe dzięki któym można coś tam wpisać, nadać nazwę; i teraz chciałem aby każde pole a właściwei zmienna wprowadzona za jego pośrednictwem dodawana była do bazy danych; ale żeby ilość kolumn w tabeli była uzależniona od wyboru opcji <select>
Czyli załóżmy wbioeram w formularzu opcję z 4 klomnami, którym chce nadać odpowiednie nazwy i tworzy się za pośrednictwem php bazę danych z tabelą i 4 kolumnami (ale oczywiście możliwe są inne opcje)

Będę wdzięczny za wskazówki
Pozdr,

0

Ale w czym konkretnie masz problem?

0

Być może chodziło Ci coś na wzór tego:
http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=104096

  • podstawowa wiedza z PHP i MySQL i problem z głowy.
0

Witajcie!!!
Dzięki za zainteresowanie przeczytałem linki któremi poesłaliśnie no nie dokońca chodzi mi o to; chociąz to jest jakiś sposób;
To może jeszcze raz; Mam formularz obsłygujący tworzenie bazy danych, tabeli itd; Jest opcja do wyboru-wybierz ilosć kolumn (wtedy w js wyświtla mi się odpowiednial liczba pół w których można wpisać nazwę. I teraz ma utworzyć w bazie tabeleę z wybraną liczbą kolumn w tabeli i nazwami dal nich.

0

Wiesz w sumie w dalszym ciągu nie wyjaśniłeś z czym tak naprawdę masz problem bo jeśli chodzi o samo stworzenie tabel w bazie to wystarczy wygenerować odpowiednie zapytanie sql w php na podstawie danych otrzymanych z formularzy.

0

Witaj!!
Nomoże nie wyjaśniłem do końca dokładnie o co chodzi i piszę ogólnie bo nie chcę narzucać i sugerowac żadnej odpowiedzi
schematycznie mogę napisać w skrypci tak:

$zapytanie1="CREATE TABLE $nazwatabeli ($id, $imie, $nazwisko ...itd";
.......
.......
......
........

jak tworze:
switch ($xyz)
{
case 1: "$zapytanie1; break;
case 2: "$zapytanie2; brak

To nie wychodzi pokazuje błąd;
Może się mylę i sposób podejścia jest ły; albo konstrukcja stąd wyjaśnienie
Pozdr :)

</quote>
0

w formularzu nazwij pola z [] na końcu - w php dostaniesz tablice, bedziesz potem mógł przelecieć to foreachem.

0

nazwij pola z [] na końcu

co to znaczy?

0
yares napisał(a)

nazwij pola z [] na końcu

co to znaczy?

Tablica

0

name="pole[]"

0

Witam!!!
Na początek dzięk za uwagi i podpowiedzi :-)
Ja rozwiązałem to jednak tak :

switch($xyz)
        {
        	case '1': $zapytanie1="CREATE TABLE $nazwatabeli($nazwa1 int(11) NOT 			NULL AUTO_INCREMENT,PRIMARY KEY($nazwa1))";
        			  $wykonaj=mysql_query($zapytanie1);
        				if($wykonaj)
       				 {
				        echo "<p align=\"center\">Tabela o nazwie $nazwatabeli dodana pomyslnie</p>";
				        echo "<table border='1' align=center>\n";
				        echo '<tr align=\"center\"><th>'.$nazwa1.'</td></tr>';
				        echo '</table>';
				        }
				        else
				        {
				        echo "<p align=\"center\">Nie moglem dodac tabeli</p>";
				        }
				        break;
				        mysql_close($connection);

itd w zależności od ilości kolumn

Niestety wadą tego jest ograniczona luiczba kolumn którą muszę z góry narzucić
Ale jeszcze trochę czasu i będzi i to zrobione ;-)

Pozdrawiam,</php>

0

Zrobisz tak dla każdej ilości kolumn? Jak ktoś będzie chciał 100? 1000? 3456? Wątpie aby tyle chciał, ale jednak może się zdarzyć taki przypadek.

0

Zrobisz tak dla każdej ilości kolumn? Jak ktoś będzie chciał 100? 1000? 3456? Wątpie aby tyle chciał, ale jednak może się zdarzyć taki przypadek.

chodzi tylko o to żeby nie ograniczać użytkownika ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1