Dodawanie rekordów do bazy w poszczegolnych funkcjach

Odpowiedz Nowy wątek
2006-11-28 10:26
0

Witam, jeżeli chodzi o PHP + MySql to jestem noobem :(
Stąd własnie moje pytanie, mianowicie.

Mam 2 tabele : gry i kategoria
Mam 2 formularze : do dodawania gier i do dodawania kategorii

Jak na razie, skrypt do dodawania gier jest w jednym pliku np. Add_gry.php
a skrypt do dodawania kategorii w drugim plik np. Add_kat.php

A chciałbym zrobić, że obydwa skrypty były w jednym pliku, tylko w osobnych funkcjach.
Jak napisać te funkcje, i jak wysyłać potem dane z formularza do tego pliku.

Bo teraz wysyłam po prostu : method =" POST " action="add_gry.php" <- dla gier i action="add_kat.php " <- dla kategorii

A jak odwołać się do funkcji w pliku ?

Pozostało 580 znaków

2006-11-28 12:06
0

Bezpośrednio do funkcji się nie możesz odwołać. Możesz natomiast (choć trzeba z tym uważać) napisać skrypt, który wywoła daną funkcjęzależnie od parametru i potem dajesz add.php?gry albo add.php?kat na przykład.


Grunt to uziemienie...

Pozostało 580 znaków

2006-11-28 21:57
0

A więć tak, wysyłasz

  • jeżeli z formularza do gier jako action='skrypt.php?add=game'
  • jezeliz formularza do kategori jako action='skrypt.php?add=cat'

W pliku skrypt.php umieszczasz

if ($_GET["add"] == "game") 
{
// f-cje do dodawania gier do bazy
}
elseif ($_GET["add"] == "cat") 
{
// f-cje do dodawania kategori do bazy
}
else 
{
// przykładowy powrót na stronę , jezeli nie wyśle formularza ...
header("Location: strona.php");
}

Przydadzą się jakieś f-cje korygujące wporwadzane dane do bazy ... bo nie zawsze otrzymasz to co będziesz chcial.

Pzdr.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0