serwis do wysyłania maili

0

może ktoś polecić serwis do wysyłania maili który łatwo można założyć i zacząć szybko wysyłać maile Pythonem?

  • musi w darmowym planie miec wysłanie 10 maili dzienni
  • niech będzie jakiś legitny i nie trafia z automatu do spamu u innych

Google jak na razie chyba odpada, bo z tego co widzę, można teraz wysyłać i korzystać z ich API przez 14-dni jedynie?
https://support.google.com/a/answer/166852#zippy=%2Climity-na-bezp%C5%82atnych-kontach-pr%C3%B3bnych
https://support.google.com/a/answer/6388094?sjid=15893693828155656997-EU

0

Korzystalem z Brevo. Masz fajne API (nie wiem jak w Python, ale .NET był spoko), 300 maili za darmoszke dziennie, templatki możesz sobie tworzyć.

0
rjakubowski napisał(a):

Korzystalem z Brevo. Masz fajne API (nie wiem jak w Python, ale .NET był spoko), 300 maili za darmoszke dziennie, templatki możesz sobie tworzyć.

dzięki. a trzeba tam domene mieć?

0

Mailgun, Sparkpost, (jest jeszcze polski bardzo dobry ale nie pamiętam nazwy), GetResponse i wiele innych z których nie korzystałem.

0
kbi64 napisał(a):

Mailgun, Sparkpost, (jest jeszcze polski bardzo dobry ale nie pamiętam nazwy), GetResponse i wiele innych z których nie korzystałem.

mailgun jest chyba tylko płatny z tego co patrzyłem dzisiaj.

czy któreś z tych które poleciłeś teraz mają możliwość wysłania maili bez podawania domeny własnej? próbowałem to MailTrapem wcześniej rozwiązać, ale wymagał podania domeny, i konfiguracji DNS.

0

bez domeny nigdy nie robiłem nikomu mailingów, więc chyba trzeba będzie się przebić przez jakąś pomoc techniczną na tych serwisach jak tutaj koledzy nie poratują.

0

@kbi64: dzięki za odpowiedź.

a jak to zazwyczaj rozwiązywałeś?

poleciłbyś coś w kategorii wykonania kodu Pythonowego i wysłania kilku maili dziennie, regularnie?

myślałem o PythonAnywhere początkowo i Gmailem to załatwić, ale Google zrobiło ograniczenia (jak wyżej)

generalnie task jest na przetworzenie Excela zrobienie na jego podstawie kilku requestów, zbudowanie z nich PDFa i wysłanie tego PDFa

2

Ale to co linkujesz to Google Workspace a mozesz przeciez po prostu zalozyc skrzynke na gmailu i wysylac z tych credentiali maile.

Jest tez sendgrid - 100maili per dzien za free

0
B.Eng napisał(a):

@kbi64: dzięki za odpowiedź.

a jak to zazwyczaj rozwiązywałeś?

poleciłbyś coś w kategorii wykonania kodu Pythonowego i wysłania kilku maili dziennie, regularnie?

myślałem o PythonAnywhere początkowo i Gmailem to załatwić, ale Google zrobiło ograniczenia (jak wyżej)

generalnie task jest na przetworzenie Excela zrobienie na jego podstawie kilku requestów, zbudowanie z nich PDFa i wysłanie tego PDFa

Czyli chyba rozchodzi się o wysłanie tego PDFa.
Wcześniej do wysyłki w.w serwisami posługiwałem się wtedy kiedy na serwerach potrzebne było wysyłanie maili o jakimś podsumowaniu miesięcznym, dziennym czy kopie zapasowe sie wykonały z pełnym raportem, raporty z monitoringu itp itd z reguły kilkaset serwerów dziennie.
Nie mogę sobie przypomnieć nazwy tego polskiego serwisu (chyba na F) był tam spory pakiet darmowy ale to z 2 lata temu.

Myślę że możesz do wysylki tego PDFa użyć jakiegoś Zapiera albo make.com (no code) też mają integracje do tych serwisów wysyłkowych.
Zapier płatny, ale make.com (dawniej Integromat) ma jakiś darmowy plan.

0
stivens napisał(a):

Ale to co linkujesz to Google Workspace a mozesz przeciez po prostu zalozyc skrzynke na gmailu i wysylac z tych credentiali maile.

Jest tez sendgrid - 100maili per dzien za free

https://mailtrap.io/blog/python-send-email-gmail/

Prior to May 30, 2022, it was possible to connect to Gmail’s SMTP server using your regular Gmail password if “2-step verification” was activated.
For a higher security standard, Google now requires you to use an “App Password“. This is a 16-digit passcode that is generated in your Google account and allows less secure apps or devices that don’t support 2-step verification to sign in to your Gmail Account.

i albo jestem slepy albo opcje generowania hasla dla aplikacji, tez usunęli:
screenshot-20240113185512.png

0

ogólnie udalo się z Gmaila prosto wysyłać. (dzięki za podpowiedź @stivens )

używał ktoś tego w "produkcji"? jest jakieś ryzyko przy założeniu tak klientowi nowego konta do mailingu i automatyzacji maili w ten sposób?

dzieki za pomoc generalnie. już myślałem, ze duże firmy to zaczeły wycofywać, bo widziałem podobny komunikat w Yahoo, przy próbie utworzenia hasła aplikacji, że nie jest to teraz dostepne

0

Wklejasz tutaj informacje o ograniczeniach związanych z interakcją bezpośrednio przez SMTP, nie przez API usługi. Tutaj znajdziesz ograniczenia dla tego interfejsu programowania – średnio statystyczne 2,5 wiadomości z plaintextem na każdą sekundę to chyba nie tak źle?

Interesować Cię powinna konsola dostępna pod adresem console.cloud.google.com. Informacje na temat integracji znajdziesz tutaj – znajdziesz tu m.in. informacje o SDK dla Pythona, jak skonfigurować projekt API oraz jak wykonywać żądania.

0

Korzystam z EmailLabs i w sumie to polecam.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1