Jak skorzystać z pygame w wierszu poleceń?

0

bo stworzyłem program w pygame w pychram normalnie działa ale jak otwieram w wierszu poleceń to mówi że pygame nie jest zainstalowany a jest a jak próbuje zainstalować pygame nic nie pokazuje się(rozwiązany problem)

3

Bo wczoraj poszedłem do knajpy zjeść, ale zadzwonił do mnie i powiedział, że będzie w czwartek.

Widzisz pewien związek ze swoim pytaniem? Bez konkretów z pustego i salomon nie naleje. P.S sprawdź na jakim pracujesz środowisku, bo możliwe coś leci na venvie a Ty wywołujesz globala, albo odwrotnie.

2

Jak powyżej, opisz problem dokładnie, w języku polskim, bo to:

pygame nie jest zainstalowany a jest a jak próbuje zainstalować pygame nic nie pokazuje się

jest bezsensowne. Sprawdź najpierw jakiego uzywasz interpretera w pycharm, jakiego w konsoli, masz venv?

3
Franek Ba napisał(a):

bo stworzyłem program w pygame w pychram normalnie działa ale jak otwieram w wierszu poleceń to mówi że pygame nie jest zainstalowany a jest a jak próbuje zainstalować pygame nic nie pokazuje się

pygame najpewniej jest zainstalowany gdzieś, tylko w miejscu w którym nie patrzy Twój terminal.

pip mógł zainstalować zależność:

  • w katalogu interpretera python (tzw. global install)
  • w venv/ jeśli z niego korzystasz
  • w katalogu użytkownika, np w AppData/ jak jesteś na windowsie
  • pewnie jeszcze w innych miejscach

To co obstawiam że się stało, to pip zainstalował zależność gdzieś, i stamtąd PyCharm ją bierze, ale Twój terminal nie szuka tam.

Żeby Ci bardziej pomóc, to musiałbyś podać więcej szczegołów.

0
Riddle napisał(a):
Franek Ba napisał(a):

bo stworzyłem program w pygame w pychram normalnie działa ale jak otwieram w wierszu poleceń to mówi że pygame nie jest zainstalowany a jest a jak próbuje zainstalować pygame nic nie pokazuje się

pygame najpewniej jest zainstalowany gdzieś, tylko w miejscu w którym nie patrzy Twój terminal.

pip mógł zainstalować zależność:

  • w katalogu interpretera python (tzw. global install)
  • w venv/ jeśli z niego korzystasz
  • w katalogu użytkownika, np w AppData/ jak jesteś na windowsie
  • pewnie jeszcze w innych miejscach

To co obstawiam że się stało, to pip zainstalował zależność gdzieś, i stamtąd PyCharm ją bierze, ale Twój terminal nie szuka tam.

Żeby Ci bardziej pomóc, to musiałbyś podać więcej szczegołów.

thx

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1