Jak ustalić poprzednie działające wersje bibliotek?

0

Cześć, aktualnie pracuje z python'em i mam problem ogarnąć stare narzędzia.
Dostałem napisany kod/program który używa biblioteki openpyxl i pandas, widzę że są używane przez linijki w kodzie import openpyxl.
Instalując biblioteki na nowym komputerze pobrało mi najnowsze wersje bibliotek.
I tutaj robi się problem ponieważ najnowsza wersja openpyxl ma problem z pandas.
Jak do tego podejść? Czy da się sprawdzić jakie wersje bibliotek by dobrze działały?
czy jest szansa na pomoc?

//edit: nie jestem w stanie dodać bledow w 2k23, sa programy wieksze i mniejsze.

Chodzi o to ze plik z rozszerzeniem .exe dziala. Ale w pycharm nie dziala praktycznie nic zaden z 15 programow.
Czy jestem w jakiś sposób dowiedzieć się jakich wersji bibliotek uzywał poprzedni pracownik?
Jakie wersje bibliotek są poprawne do tego programu?

Błąd:

Traceback (most recent call last):
  File "C:\Users\pi36521\Desktop\pliki py\import\nowy\untitled\wplaty_wyplaty_v2.py", line 149, in <module>
    app = file_reader_o()
  File "C:\Users\pi36521\Desktop\pliki py\import\nowy\untitled\wplaty_wyplaty_v2.py", line 140, in file_reader_o
    create_pivot(name, df, wplaty_wyplaty_path, sheets)
  File "C:\Users\pi36521\Desktop\pliki py\import\nowy\untitled\wplaty_wyplaty_v2.py", line 98, in create_pivot
    append_df_to_excel(filename=wplaty_wyplaty_path, df=raport_df, sheet_name=name)
  File "C:\Users\pi36521\Desktop\pliki py\import\nowy\untitled\wplaty_wyplaty_v2.py", line 49, in append_df_to_excel
    writer.book = load_workbook(filename)
AttributeError: can't set attribute 'book'

Błędy dotyczą:

app = file_reader_o()
        create_pivot(name, df, wplaty_wyplaty_path, sheets)
append_df_to_excel(filename=wplaty_wyplaty_path, df=raport_df, sheet_name=name)
writer.book = load_workbook(filename)
0

A gdzie zdefiniowany jest writer? Jeśli błąd podaje jakis symbol to idziesz do definicji i po sznurku do kłębka… Może też warto wstawić print(writer) przed linią z błędem.

0

Chodzi o to, że otrzymałem 15 programów. Nie 1, nie 2 ... 15. Nic nie działa, a w plikach .exe wszystko działa.
Myślę, że jedyny rozsądny powód jest taki, że najnowsza biblioteka jest inna niż starsze wersje których uzywał poprzedni pracownik.
Na internetach wyczytałem, że najnowsza wersja openpyxl nie współgra z pandas.
Tu nie chodzi o rozwiązywanie pojedyńczego błędu =S

1

I oczywiście nikt nie zadbał o poprawną konfigurację projektu, zeby zależoności się nie sypały? W takim wypadku warto byłoby chociaż dojść gdzie pojawia się problem, a potem wywnioskować rozwiązanie. Oczywiście też warto sprawdzić ten trop z niezgodnoscią pandas i openpyxl. Tylko chyba nie potrzebujesz naszej pomocy, żeby ustalić jakie wersje będą ze sobą współpracować i sprawdzić czy pomoże. :)

1

@ZoooL A w pliku z zależnościami, nie możesz sobie wbić działajacych wersji na sztywno?

0
elwis napisał(a):

I oczywiście nikt nie zadbał o poprawną konfigurację projektu, zeby zależoności się nie sypały? W takim wypadku warto byłoby chociaż dojść gdzie pojawia się problem, a potem wywnioskować rozwiązanie. Oczywiście też warto sprawdzić ten trop z niezgodnoscią pandas i openpyxl. Tylko chyba nie potrzebujesz naszej pomocy, żeby ustalić jakie wersje będą ze sobą współpracować i sprawdzić czy pomoże. :)

Nie, nawet git'a nie ma. Nie można sprawdzić jakichkolwiek zmian jakie były robione.

lion137 napisał(a):

@ZoooL A w pliku z zależnościami, nie możesz sobie wbić działajacych wersji na sztywno?

Mogę, tylko skąd mam wiedzieć jaka wersja jest poprawna?
Bibliotek jest 15 każda z nich ma ok 15 różnych wersji.

1

Poszukaj, google, github, też miałem ostatnio podobny problem, i dość łatwo udało się znaleźć i wbić ostatnie działające pakiety.

0
lion137 napisał(a):

Poszukaj, google, github, też miałem ostatnio podobny problem, i dość łatwo udało się znaleźć i wbić ostatnie działające pakiety.

Podpowiesz czego szukać? jak wspomniałem jest 15 programów.
Żaden nie działa i w każdym są inne błędy. Jeden mnie nakierował na ten trop, że najnowszy openpyxl nie współgra z najnowszym pandas.
Będę szukać w tym kierunku czy może podpowiesz czego szukać? ^^

1

Po kolei, jak podejrzewasz konflikt pandas z openpyxl, sprawdź najpierw ten trop. A poza tym cięzko wróżyć z fusów, pokaż te pakiety + jakiś kod jak możesz

0

Może warto spojrzeć w dokumentację tych bilbiotek, jakich wersji innych bibliotek potrzebują? Na pewno jest (chociaz dziwi mnie, że pip ci tego nie ogarnia). Poza tym, pooglądałbym sobie hexdumpem albo czymś te binarki. Tam pewnie w środku jest jakieś archiwum, być może da się z niego odczytać te wersje?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1