Automatyczne uruchamianie testów

0

Czy jest możliwość automatycznego uruchamiania testów np. z poziomu harmonogramu zadań w W10, które zostały utworzone w Playwright/Pytest?
Np. w harmonogramie zadań codziennie o określonej godzinie uruchamiają się testy poprzez pytesta z okreslonymi parametrami i wyniki/raporty np. z html1 są zapisywane do pliku.

2

Tak, to NIE MA znaczenia co uruchamiasz, w harmonogramie zadań (czy cron w linuksie) ustawiasz sobie jaki program ma się uruchomić, w tym przypadku uruchomi CI twoje testy :)

0
szok napisał(a):

Tak, to NIE MA znaczenia co uruchamiasz, w harmonogramie zadań (czy cron w linuksie) ustawiasz sobie jaki program ma się uruchomić, w tym przypadku uruchomi CI twoje testy :)

W jaki sposób odpalić i utworzyć plik? np bat coś takiego?

  • Utworzyć plik wsadowy (batch file) z rozszerzeniem .bat, który zawiera polecenie do uruchomienia testów, na przykład:

    cd C:\path\to\test\directory
    pytest test_script.py
    
  • czy skrypt .py?

    import os 
    import subprocess 
    Pytest test_file = 'ścieżka/do/twojego/pliku/z/testami.py' 
    Pytest subprocess.run(['pytest', test_file])
    

lub w inny sposób? aby uruchomiło i zapisało wyniki do pliku

0

to z kolosa czy zadanie domowe ?

0

Nie wiem jak to się odpala w Windowsie, pracuje głównie w Linuksach.
Ale jak odpalasz polecenie pytest test_script.py to powinno odpalać już twoje testy, nie skrypt Pythonowy który odpala kolejna komendę w środku.

0
arom napisał(a):
szok napisał(a):

Tak, to NIE MA znaczenia co uruchamiasz, w harmonogramie zadań (czy cron w linuksie) ustawiasz sobie jaki program ma się uruchomić, w tym przypadku uruchomi CI twoje testy :)

W jaki sposób odpalić i utworzyć plik? np bat coś takiego?

  • Utworzyć plik wsadowy (batch file) z rozszerzeniem .bat, który zawiera polecenie do uruchomienia testów, na przykład:
    cd C:\path\to\test\directory
    pytest test_script.py
    

Masz tam

screenshot-20231106215612.png

To Program/script to będzie "pytest", arguments: "test_script.py" a Start in: "C:\path\to\test\directory". Po co ci skrypt?

0

Odpalenie pliku py z testem to jedno, najważniejsze to aby uzyskać raport z wykonanego testu i do pliku. Jest to możliwe?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1