Przetwarzanie pliku Sony ARW

0

Cześć. Próbuję przetworzyć plik Sony ARW za pomocą mojego niestandardowego pliku dcp. Znalazłem więc bibliotekę rawpy, która działa prawie dobrze, ale wygląda na to, że brakuje jej możliwości użycia niestandardowego pliku dcp, więc kolory w obrazach RGB są złe. Czy ktoś wie, jak programowo przetwarzać pliki RAW? RawTherapee dobrze spełnia swoje zadanie jako aplikacja, ale wygląda na to, że nie ma powiązań z Pythonem. Zamierzam przetworzyć tysiące obrazów w AWS Lambda. Dzięki.

0

Może zamiast RGB jest ABGR czyli BGR odwrotnie zapisane kolory, w sumie to ciężko stwierdzić mógłbyś dać ten surowy plik, prawdopodobnie pójdzie łatwo stwierdzić surowe pliki są proste, bo to nieskompresowane pixele, gorzej ze skompresowanymi bo wtedy trzeba ogarniać jeszcze ich kompresję co bez znajomości formatu może być trudne do odkompresowania.

0

Możesz w systemie zainstalować Image Magick i w Pythonie wywoływać komendy dla Image Magicka.
Wątek na stacku odnośnie RAW'ów: https://stackoverflow.com/questions/60491688/convert-raw-to-png-with-imagemagick

Przykład użycia Image Magick w Pythonie. Mogrify zastosowane dla wszystkich katalogów obok skryptu:

import glob
import shutil
import os

files_src = glob.glob("*")

for f in files_src:
	if f.endswith(".py"):
		continue
		
	cmd = 'magick mogrify -resize "1600x1600>" -colorspace gray "%s\\*.jpg"'%(f,)
	
	print (cmd)
	os.system(cmd)

(wiem, że kod słaby, ale dla przykładu styknie...)

0
shimganar napisał(a):

Cześć. Próbuję przetworzyć plik Sony ARW za pomocą mojego niestandardowego pliku dcp. Znalazłem więc bibliotekę rawpy, która działa prawie dobrze, ale wygląda na to, że brakuje jej możliwości użycia niestandardowego pliku dcp, więc kolory w obrazach RGB są złe. Czy ktoś wie, jak programowo przetwarzać pliki RAW? RawTherapee dobrze spełnia swoje zadanie jako aplikacja, ale wygląda na to, że nie ma powiązań z Pythonem. Zamierzam przetworzyć tysiące obrazów w AWS Lambda. Dzięki.

I got this,...
https://omegle.onl/

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1