Sumy cyfr liczby, do uzyskania wyniku jednocyfrowego

0

Muszę napisać program, który oblicza „kategorię liczby”. Kategoria liczby oznacza wartość
jednocyfrową, którą uzyskujemy w wyniku sumowania cyfr liczby. Cyfry w liczbie i powstających
sumujemy tak długo, aż uzyskamy jednocyfrową.
Dla 987 suma cyfr wynosi 24
24 nie jest liczbą jednocyfrową – sumujemy ją ponownie
Dla 24 suma cyfr wynosi 6 i jest to kategoria liczby.
Zadanie oczywiście w python
proszę o pomoc

0

Co już masz, i z czym masz trudność.

0

potrafie juz wyliczyc sume cyfr 1 liczby ale nie wiem jak przeliczyc ponownie do uzyskania 1 cyfrowego wyniku

liczba = input()
napis = str(liczba)
suma = 0
for znak in napis:
    cyfra = int(znak)
    suma = suma + cyfra
print(suma)
0

Jak duże są te liczby?

0
Mózg napisał(a):

Jak duże są te liczby?

przyklad jaki obliczam 987

1
Witkowscy napisał(a):

potrafie juz wyliczyc sume cyfr 1 liczby ale nie wiem jak przeliczyc ponownie do uzyskania 1 cyfrowego wyniku

liczba = input()
napis = str(liczba)
suma = 0
for znak in napis:
    cyfra = int(znak)
    suma = suma + cyfra
print(suma)

To teraz całosć (minus pierwszy wiersz) plus
napis = str(suma)
zamknąć w pętli

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1