Uruchamianie poleceń z SQLite z lini komend

0

Czesc,
moglby ktos mi wytlumaczyc dlaczego wyskakuje mi blad?
Utworzyllem baze danych w programie DB Browser, pozniej tabele. Chcialem dodac wartosci z pozycji terminala. Niestety wyskakuje mi blad

bash: syntax error near unexpected token `('

Ponizej pogladaowe zdjecie.
screenshot.png

1

Wklejasz sql'a do konsoli.
Poczytaj: https://docs.djangoproject.com/en/4.1/intro/tutorial02/

0
malencki napisał(a):

Wklejasz sql'a do konsoli.
Poczytaj: https://docs.djangoproject.com/en/4.1/intro/tutorial02/

W ustawieniach jest sqlite3 i z takiego wlasnie korzystam. Na pewno o to chodzi?

1

Jeśli stworzyłeś plik z bazą danych to w konsoli uruchamiasz polecenie:

sqlite3 <path_do_pliku_z_bazą_danych>

A potem wpisujesz swojego sql'a.

1

I używaj djangowego shella, po to django go dostarcza, żeby nie bawić się raw sqlem :P

2

sqlite3 akceptuje polecenia SQL ze standardowego wejścia albo podany jako argument, np.:

echo "insert into training_project values('zlozenie oferty', 'Jan Kowalski', '2022.10.05')" | sqlite3 path/to/db_file
sqlite3 path/to/db_file "select * from training_project"

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1