Zawieszanie się okna

0

Witam, czy mógłby ktoś mi pomóc z rozwiązaniem problemu? mam taki kod:

def get_funk(self):
    new = tk.Toplevel()
    x = self.root.winfo_x()
    y = self.root.winfo_y()
    Result(new).get_result()
    new.geometry("+%d+%d" % (x + 80, y + 30))
    new.overrideredirect(True)

Funkcja importuje moduł Result().get_result() i przesuwa go względem okna głównego na miejsce x i y. W tym celu tworzę nowe okno które przesuwam i nadpisuję tym importowanym stąd Result(new).

Mam główne okno programu po wciśnięciu przycisku otwiera mi się druga strona gdzie uruchamia mi się powyższy kod (na 1 stronie go nie ma). Po przyciśnięciu przycisku Back wracam z tej strony na stronę 1 i to importowane okno mi się zawiesza, a powinno zniknąć.

doszedłem do tego że to zawieszanie powoduje obcięcie górnej części "ramki" (musi być) kodem new.overrideredirect(True) bo jak go za komentuję to wszytko działa jak powinno ale wtedy pojawia się ta górna część "ramki".

czy może ktoś mi pomóc poprawić ten kod bo nie wiem jak to ogarnąć. BARDZO dziękuję za pomoc.

0
progcet98 napisał(a):

Funkcja importuje moduł Result().get_result() i przesuwa go względem okna głównego na miejsce x i y.

Modułu nie da się przesunać.

Zrób coś z koncepcjami, jakimi patrzysz, bo nie wyjdziesz z grajdołka.

0
ZrobieDobrze napisał(a):
progcet98 napisał(a):

Funkcja importuje moduł Result().get_result() i przesuwa go względem okna głównego na miejsce x i y.

Modułu nie da się przesunać.

Zrób coś z koncepcjami, jakimi patrzysz, bo nie wyjdziesz z grajdołka.

Hmm..ale mam inny moduł w programie który działa dobrze i jest przesunięty tylko nie ma wyłączonej "górnej ramki" bo tam mam przyciski help/open/about us itd.. i ten też jest przesunięty (z powyższego kodu) tylko jak mam overrideredirect(False) to działa dobrze a jak mam overrideredirect(True) to mi się zawiesza .. :/

0
progcet98 napisał(a):
ZrobieDobrze napisał(a):
progcet98 napisał(a):

Funkcja importuje moduł Result().get_result() i przesuwa go względem okna głównego na miejsce x i y.

Modułu nie da się przesunać.

Zrób coś z koncepcjami, jakimi patrzysz, bo nie wyjdziesz z grajdołka.

Hmm..ale mam inny moduł w programie który działa dobrze i jest przesunięty tylko nie ma wyłączonej "górnej ramki" bo tam mam przyciski help/open/about us itd.. i ten też jest przesunięty (z powyższego kodu) tylko jak mam overrideredirect(False) to działa dobrze a jak mam overrideredirect(True) to mi się zawiesza .. :/

co to jest ten "-1"?, jeżeli masz na myśli overrideredirect(1) to też nie działa

0
progcet98 napisał(a):
progcet98 napisał(a):
ZrobieDobrze napisał(a):
progcet98 napisał(a):

Funkcja importuje moduł Result().get_result() i przesuwa go względem okna głównego na miejsce x i y.

Modułu nie da się przesunać.

Zrób coś z koncepcjami, jakimi patrzysz, bo nie wyjdziesz z grajdołka.

Hmm..ale mam inny moduł w programie który działa dobrze i jest przesunięty tylko nie ma wyłączonej "górnej ramki" bo tam mam przyciski help/open/about us itd.. i ten też jest przesunięty (z powyższego kodu) tylko jak mam overrideredirect(False) to działa dobrze a jak mam overrideredirect(True) to mi się zawiesza .. :/

co to jest ten "-1"?, jeżeli masz na myśli overrideredirect(1) to też nie działa

No to -1 dla ciebie też - bo też słabo myślisz. Przerobiłem kod bez importu i Twój pomysł jest do bani. hahaha.. nic może ktoś lepszy się wypowie.

0
progcet98 napisał(a):
progcet98 napisał(a):
ZrobieDobrze napisał(a):
progcet98 napisał(a):

Funkcja importuje moduł Result().get_result() i przesuwa go względem okna głównego na miejsce x i y.

Modułu nie da się przesunać.

Zrób coś z koncepcjami, jakimi patrzysz, bo nie wyjdziesz z grajdołka.

Hmm..ale mam inny moduł w programie który działa dobrze i jest przesunięty tylko nie ma wyłączonej "górnej ramki" bo tam mam przyciski help/open/about us itd.. i ten też jest przesunięty (z powyższego kodu) tylko jak mam overrideredirect(False) to działa dobrze a jak mam overrideredirect(True) to mi się zawiesza .. :/

co to jest ten "-1"?, jeżeli masz na myśli overrideredirect(1) to też nie działa

No to "-1" dla Ciebie też bo nie masz pojęcia co mówisz, zmieniłem kod bez importu i też nie działa. Mam nadzieję że ktoś lepszy się odezwie :D

0
progcet98 napisał(a):

No to "-1" dla Ciebie też bo nie masz pojęcia co mówisz, zmieniłem kod bez importu i też nie działa. Mam nadzieję że ktoś lepszy się odezwie :D

Bo import NICZEGO nie zmienia w dynamice kodu, pora abyś to zrozumiał.
Import, moduł to kwestie formalne - okno, pozycja, zdarzenie to wykonanie

0
ZrobieDobrze napisał(a):
progcet98 napisał(a):

No to "-1" dla Ciebie też bo nie masz pojęcia co mówisz, zmieniłem kod bez importu i też nie działa. Mam nadzieję że ktoś lepszy się odezwie :D

Bo import NICZEGO nie zmienia w dynamice kodu, pora abyś to zrozumiał.
Import, moduł to kwestie formalne - okno, pozycja, zdarzenie to wykonanie

Ja to rozumiem - programuję od 10 roku życia czyli jakieś 40lat :D, od czasu gdy sobie sam zacząłem pisać gry na Atarii 130XE, tylko hobbistycznie - teraz zmieniłem zawód na programistę Pythona i od ok 2 tyg uczę się tkintera. Mam pierwszą pracę i dostałem zadanie zrobić pakę w tkinter - i to co mi się wydaje logiczne w programowaniu to po prostu nie działa.. albo próbuję przenieść pewne przyzwyczajenia..

1

Nie bardzo jak Ci można pomóc, bo podałeś jakiś wycinek kodu, który można różnie interpretować.
Jeżeli to żadna tajemnica to daj dostęp do kodu to postaram się zobaczyć o co chodzi.

0
ZrobieDobrze napisał(a):
progcet98 napisał(a):

No to "-1" dla Ciebie też bo nie masz pojęcia co mówisz, zmieniłem kod bez importu i też nie działa. Mam nadzieję że ktoś lepszy się odezwie :D

Bo import NICZEGO nie zmienia w dynamice kodu, pora abyś to zrozumiał.
Import, moduł to kwestie formalne - okno, pozycja, zdarzenie to wykonanie

Takiś kozak z tym -1 a jednak zrobiłem nie zmieniając koncepcji :D, jestem lepszy hahaha.. jakby co gdyby ktoś potrzebował to odsyłam do funkcji lambda. Pozdrawiam :D

0
progcet98 napisał(a):
ZrobieDobrze napisał(a):
progcet98 napisał(a):

No to "-1" dla Ciebie też bo nie masz pojęcia co mówisz, zmieniłem kod bez importu i też nie działa. Mam nadzieję że ktoś lepszy się odezwie :D

Bo import NICZEGO nie zmienia w dynamice kodu, pora abyś to zrozumiał.
Import, moduł to kwestie formalne - okno, pozycja, zdarzenie to wykonanie

Takiś kozak z tym -1 a jednak zrobiłem nie zmieniając koncepcji :D, jestem lepszy hahaha.. jakby co gdyby ktoś potrzebował to odsyłam do funkcji lambda. Pozdrawiam :D

nie rozumiem tych wywodów ale niech tam ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1