Nie otrzymuje wartości zwrotnej

0

Witajcie,

Korzystam z kilku kursów online, oraz książki "Python - Instrukcje dla programisty", przy nauce Pythona. Chciałbym sprawdzić, czy w liście występuje dane wyrażenie, kod wygląda następująco:

nowa_lista = ['a', 'b', 'c', 'a']
"a" in nowa_lista

lub

cars = ['Audi', 'BMW', 'Opel', 'Renault', 'Maluch']
"Opel" in cars

Nie otrzymuje wartości zwrotnej w postaci True, lub False, a według PyCharm zwracane jest ostrzeżenie "Statement seems to have no effect"

Czy moglibyście mi pomóc?

4

Bo to tylko statement, każ interpreterowi to wydrukować, np., print('Opel' in cars).

1
lion137 napisał(a):

Bo to tylko statement, każ interpreterowi to wydrukować, np., print('Opel' in cars).

Dzięki za pomoc, doszukiwałem się w tym drugiego dna, a okazało się, że przyczyna mojego niepowodzenia była banalna :-)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1