Sortowanie w tablicy dwuwymiarowej lub inny typ danych

0

Witam
Wiem, że nie ma w Pythonie tablic dwuwymiarowych, tylko lista list i pytanie: Jak tu zastosować sortowanie wg "kolumny"? Przykład:

tabela = [["a",12,15,17],["b",7,2,4],["c",9,11,8]]

i chcę uzyskać

tabela2= [["b",7,2,4],["c",9,11,8],["a",12,15,17]]

czyli sortowanie wg drugiej "kolumny"

Chyba, że stosować inną strukturę danych, a nie listy?
P.S. Jak zrobić, żeby w tekście na forum nie znikało "[" (jak powyżej usuwa mi w podglądzie "[[" ładny kod z zieloną listą

2
from operator import itemgetter
sorted([[1, 2, 3, 4], [1, 3, 2, 1], [1, 4, 5, 1]], key=itemgetter(1))  # 2nd column
4
tabela = [["a",12,15,17],["b",7,2,4],["c",9,11,8]]
tabela2 = sorted(tabela, key = lambda item: item[1])

Indeks w item[1] wyznacza kolumnę sortowania.

Tomasz1977 napisał(a):

P.S. Jak zrobić, żeby w tekście na forum nie znikało "[" (jak powyżej usuwa mi w podglądzie "[[" ładny kod z zieloną listą

Kod się wstawia inaczej.
Zobacz "Instrukcję obsługi Markdown". W prawym dolnym rogu jest link podczas pisania posta.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1