Shortcut do folderu na serwerze

0

Dzień dobry,

Mam problem z tworzeniem skrótów do folderów na serwerze. Jeżeli skrót jest tworzony na dysku lokalnym, wszystko działa dobrze.
W właściwościach skrótu jest "Target type: File folder". Jeżeli taki skrót tworzę na serwerze, powstaje skrót do pliku, a nie folderu "Target type: File".
Poniżej kod. Nie wiem jak wymusić żeby zawsze powstawał "Target type: File folder"

def create_shortcut(self, path, target):
        raw_path = r"{}".format(path)
        raw_target = r"{}".format(target)
        shell = win32com.client.Dispatch("WScript.Shell")
        shortcut = shell.CreateShortCut(raw_path)
        shortcut.Targetpath = raw_target
        shortcut.save()
        ret = True
        return  ret 
0

@Usjwo: Znalazł się winny. Tkinter askdirectory. Jak czytam folder z pliku konfiguracyjnego to działa dobrze, jak z askdirectory to są slash'e zamiast backshlasy.
"target" wygląda tak M:/folder1\folder2\folder3. Co ciekawe wpływa to tylko na "Target type". W stworzonym skrócie Target jest poprawny "M:\folder1\folder2\folder3"
Czy jest jakiś sposób żeby wymusić Target type: File folder?

1

Nie znam, win32com, więc nie znam odpowiedzi na pytanie, ale w Pythonie jest moduł, os, a w nim, os.path.normpath, może byc pomocne.

Normalize a pathname by collapsing redundant separators and up-level references so that A//B, A/B/, A/./B and A/foo/../B all become A/B. This string manipulation may change the meaning of a path that contains symbolic links. On Windows, it converts forward slashes to backward

https://docs.python.org/3/library/os.path.html#module-os.path

0
lion137 napisał(a):

os.path.normpath, może byc pomocne.

Dzieki. Pomogło :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1