Prophet i 'StanModel' object has no attribute 'fit_class'

0

Wczoraj się namordowałem żeby zainstalować bibliotekę prophet==1.0.1, ale się w końcu udało. Ktoś z niej korzysta?

W każdym razie pojawił się kolejny problem, ponieważ przy wywołaniu model.fit(df) rzuca mi wyjątkiem:

'StanModel' object has no attribute 'fit_class'

I pod te schody nie udało mi się jeszcze podejść. Wg mojej najlepszej wiedzy wyjątek ten się pojawia w przypadku, gdzie wersja pystan, na której polega prophet jest niższa niż 3.0.0. Jest to problematyczne, ponieważ pystan==3.3.0 polega na httpstan==4.6, pystan==3.0.0 polega na httpstan==4.5 lub wyższej wersji.

Według dokumentacji httpstan wyższe niż 1.0.0 nie wspiera Windowsa(!):

Requirements

Python version 3.7 or higher.
macOS or Linux.
C++ compiler: gcc ≥9.0 or clang ≥10.0.

I tu pytanie do Was. Czy poza Dockerem są jakieś sposoby emulacji Linuxa na Windows tak, abym mógł zainstalować poprawnie httpstan? Lub macie może jakieś inne pomysły na rozwiązanie tego problemu? Dla wypróbowania propheta nie chcę specjalnie tracić czasu na naukę Dokera

2

Emulacji? o_O Windows ma przecież WSL. Mam wrażenie że robisz jakąś dziwną kombinacje alpejską tutaj.

0

@Shalom: Ok, z WSL nigdy jeszcze nie korzystałem. Właśnie się instaluje. Będę chciał doczytać jak się z tego korzysta.

0

Wielkiej filozofii nie ma. Odpalasz konsole, wpisujesz ubuntu i masz linxowy shell który ma też automatycznie podmontowany twój filesystem w /mnt

0
Shalom napisał(a):

Windows ma przecież WSL.

Ta odpowiedź zamyka temat. I wnioskuję, że musiałbym przenieść się z Pythonem i IDE na Linuxa?

EDIT: Widzę, że są rozwiązania dla WSL, zarówno dla IDE jak i Pythona, zobaczę co da się z tym zrobić...

Dzięki.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1