zadanie z losowaniem liczb

0

Cześć,

prosba o pomoc.

zadanie ma polegac na napisaniu funkcji, ktora powinna:

  • Przyjąć jeden opcjonalny parametr number – ilość liczb jakie mają zostać wylosowane. Domyślna wartość to 3.
  • Losować kolejno liczby z przedziału 1-100. Wylosowane liczby nie mogą się powtarzać. Wykorzystaj do tego pętlę while i losuj tak długo, aż uzyskasz number unikalnych liczb. Nie korzystaj z metod sample i shuffle.

*Jeżeli zostanie do niej przekazany błędny parametr funkcja powinna wyrzucić wyjątek Exception z komunikatem "Invalid Data!".

  • Funkcja powinna zwrócić posortowaną listę wylosowanych liczb (od najmniejszej do największej).
0

Pokaż co napisałeś na razie. Z czym tu jest ogólnie problem?

0

Po prostu mam problem z ruszeniem tego zadania, nie przychodzi mi do glowy rozwiazanie..

0

Masz napisane, żebyś wykorzystał pętlę while, więc masz bardzo wyraźnie pokazany punkt zaczepienia. Masz poczytaj sobie https://realpython.com/python-while-loop/ i na pewno uda Ci się to ogarnąć.

0
import random

def losownik(number: int=3) -> list[int]:
    if type(number) is not int:
        raise ValueError("Invalid data")
    liczby: list = []
    while len(liczby) < number:
        losowana: int = random.randint(1, 100)
        if not losowana in liczby:
            liczby.append(losowana)
    return sorted(liczby)

losownik(number=5)
0

Hit, typ usunął konto XDDDD

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1