Zabawa w kulki(spoj)-błąd wykonania

0

Witam,
Mam dziwny problem z zadaniem, mianowicie albo dostaje błędną odpowiedź albo błąd wykonania, sprawdziłem warunki potestowałem i kod robi dokładnie to co przedstawia treść zadania, jeżeli macie jakieś sugestie to prosze :) link do zadania: https://pl.spoj.com/problems/KULKI/

#funkcja sprawdzająca czy rzut był poprawny(zwraca 1), niepoprawny(zwraca 0) nie używam pierwiastka tylko kwadratu odle-
#głosci i promienia
def scored(bowl_x, bowl_y, radius, throw_cords):
    if (bowl_x - throw_cords[0])**2 + (bowl_y - throw_cords[1])**2 <= radius**2:
        return 1
    else:
        return 0


x, y, r, attempts = map(float, input().split())  #pierwszy wiersz, wszpolrzedn, promien i liczba rzutów
n = int(input())                                             #liczba osób
scores = {}                                                  #słownik na dane
for _ in range(n):
    name = str(input())                               # imie uczestnika
    scores[name] = 0                                #utworzenie w słowniku punktacji dla uczestnika name
    for throws in range(int(attempts)):             #wczytywanie rzutów
        cords = list(map(float, input().split()))
        scores[name] += scored(bowl_x=x, bowl_y=y, radius=r, throw_cords=cords)     #dodawanie do wyniku
winner = max(scores, key=scores.get)                #znalezienie zwyciezcy(max zwróci pierwszego w kolejności jeżeli dwóch
                                                                            #lub wiecej zawodników ma ten sam wynik
print(winner, scores[winner])

0

dostaje błędną odpowiedź albo błąd wykonania, sprawdziłem warunki potestowalem i kod robi dokładnie to co przedstawia treść zadania

Moja sugestia:
W jednym słowniku nie może być dwóch takich samych nazw kluczy. Klucz musi być unikalny.
Wystarczy, że wprowadzisz te same imiona (name) - reprezentują klucz w słowniku i otrzymasz błędną odpowiedź.
Wprowadzając nowe wartości automatycznie nadpiszesz stare wartości. Wyświetl sobie słownik.
W treści zadania jest:

Jeżeli osób wygranych jest więcej niż jeden, wypisz imię oraz liczbę poprawnych trafień pierwszej osoby.

To zadanie nie wymaga żadnych struktur, wystarczy zrobić to na zmiennych, przypisywać im odpowiednie wartości jeżeli spełniają dany warunek

0

I czemu miałoby to powodować błąd wykonania? — enedil

https://www.tutorialspoint.com/execute_python3_online.php

proszę podać takie wartości:
10 5 2 4
6
Adam
2 8
3 4
5 6
7 9
Oliwia
1 1
8 7
10 5
10 6
Bartosz
3 8
9 6
1 2
3 4
Agata
10 5
10 6
9 6
9 6
Agata
10 14
2 2
2 1
2 5
Tomasz
10 5
10 6
9 6
9 6
i najlepiej wyświetlić sobie słownik, print(scores) zamiast 6 graczy będzie 5
dodatkowo przyjmuje string jak poniżej i na końcu zostaje dopisany znak \r i \n

    name = str(input())

a powinno być tak

    name = str(input().rstrip('\r\n'))
    #lub opcjonalnie może zrobić tak
    name = str(input().splitlines())

poniżej rozwiązania w python 2, spoj podaje, że błędny wynik
https://www.tutorialspoint.com/execute_python_online.php

import sys

def main():
    winner = ""
    tmp_licznik = 0
    
    data = list(map(int,sys.stdin.readline().strip().split()))
    x = int(float(data[0]))
    y = int(float(data[1]))
    r = int(float(data[2]))
    t = int(float(data[3]))
    print("%d %d %d %d" % (x, y, r, t))
    n1 = sys.stdin.readline()
    n = int(float(n1))
    print("%d" % n)
    if n < 0 or n > 1000:
        print("out of range")
        sys.exit(0)
    for _ in range(int(n)):
        name1 = list(map(str,sys.stdin.readline().strip().split()))
        name = str(name1[0])
        print("%s"%name)
        licznik = 0
        for _ in range(int(t)):
            point = list(map(int,sys.stdin.readline().strip().split()))
            px = int(float(point[0]))
            py = int(float(point[1]))
            print("%d %d" % (px,py) )
            if (data[0] - point[0])**2 + (data[1] - point[1])**2 <= data[2]**2:
                licznik += 1
            if licznik > tmp_licznik:
                winner = name
                tmp_licznik = licznik
        print("%s punktow: %d"%(name,licznik))
        
    #print(winner,tmp_licznik)
    print("\nWinner is %(n)s %(s)s" % {'n': winner, 's': tmp_licznik})

main()

1

Testy zawierają puste linie dlatego nie przechodzi

import math
 
winner: str = ""
hits: int = 0
buffer: str = ""
while True:
	buffer = input();
	if buffer != "":
		break;
x, y, r, q = buffer.split()
while True:
	buffer = input();
	if buffer != "":
		break;
players = int(buffer)
for _ in range(players):
	while True:
		buffer = input();
		if buffer != "":
			break;
	name = buffer
	hits_player: int = 0
	for _ in range(int(q)):
		while True:
			buffer = input();
			if buffer != '':
				break;
		a, b = buffer.split()
		if math.sqrt(math.pow(int(a) - int(x), 2) + math.pow(int(b) - int(y), 2)) <= int(r):
			hits_player += 1
	if hits_player > hits:
		hits = hits_player
		winner = name
print(winner + " " + str(hits))

Mimo tego taki kod jest poprawny:

import math
 
winner: str = ""
hits: int = 0
x, y, r, q = input().split()
players = input()
for _ in range(int(players)):
    name = input()
    hits_player: int = 0
    for _ in range(int(q)):
        a, b = input().split()
        if math.sqrt(math.pow(int(a) - int(x), 2) + math.pow(int(b) - int(y), 2)) <= int(r):
            hits_player += 1
    if hits_player > hits:
        hits = hits_player
        winner = name
print(winner + " " + str(hits))
2

@nanoant20: Autor zadania (jego nauczyciel) został poinformowany o błędach w testach i autor powinien poprawić zadanie.

W sprawie py2 (domyślam się że chodzi o python 2) jest to przestarzała wersja pythona. Nie jest już rozwijana, lecz dalej używana w kodzie legacy. Nie ucz się innego pythona niż 3

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1