Przepisanie kodu z pascala na pythona3

0

Witam
W pascalu mam o to taki kod:

program Trojkat_rownoramienny;
const
element = '*';
wysokosc = 30;
var
i,j,l,n,x: integer;
begin
   writeln('To jest trójkat rownoramienny.');
   writeln;
   n := 0; x := 0;
  { Alogorytm rysowania trójkąta rownoramiennego }
  for i := wysokosc downto 1 do
     begin
          n := 0;
          for j := wysokosc downto i do
             n := n + 1;
          x := (n-1) + n;
          write(element:i);
          for l := 2 to x do
             write(element);
          writeln
     end
end.
```
Związku z tym pytanie. Czy powyższy kod da się przepisać na pythona 3 a jeśli tak to czy znalazła by się taka osoba która by przepisała :).
Pozdrawiam
0

Jasne. Szczególnie jak zapłacisz, ale że to może z pięć minut roboty, to istnieje szansa, że użebrzesz.

0

Usuń średniki, wszystkie programy, vary i inne beginy.
Zamień:

  • := na =,
  • write(x) na print(x),
  • { comment } na # comment lub "comment".

i już prawie jesteś w domu :D

1
element = '*'
wysokosc = 30
print ('To jest trojkat rownoramienny')
n = 0
x = 0
for i in range(wysokosc,1,-1):
    n = 0
    for j in range(wysokosc, i,-1):
        n = n + 1
    x = (n-1) + n
    print('element' + str(i))
    for l in range(2, x,1):
        print (element)
0

1 kompilacja w pascalukomppasc.jpg

2 kompilacja w pythonie komppyth.jpg

Pytanie: Czy to jest dobrze przepisany kod :) ?

1
def triangle(height):
    print("To jest trójkąt równoramienny.\n")
    print('\n'.join(' ' * (height - ((stars // 2) + 1)) + '*' * stars for stars in range(1, height * 2, 2)))
0
Adept123 napisał(a):

Pytanie: Czy to jest dobrze przepisany kod :) ?

Gdybyś ruszył ..pę o godzinie 13 i zaczął pisać, już byś dawno miał.

0

Co za ... chciałeś przepisać kod to Ci go przepisałem. Jakbyś napisał, że chcesz mieć tą samą funkcjonalność w pythonie co kod w delphi to bym Ci dał gotowca ... z resztą za gotowce to się płaci

0

5 dyszek i w 10 minut masz zrobione :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1