Python Pandas

0

Cześć ,

Znalazłem książkie z Python z zadaniem , aby napisać skrypt króry sprawdzi ilu klientów zrobiło zakupy w sklepie więcej niż 2 razy

Tabelka zawiera IDKlienta oraz DateZakupy inne kolumny pomijam bo nie są istotne

Mam taki kod:

Dobra mam coś takiego:

df['ID'].value_counts()[df['ID'].value_counts()>2]

i df sumujemy

Tylko że on nie sumuje wszystkich unikalnych wartości ID które złożyły więcej niż 2 zamówienia, ale np gdy Pan o ID zrobił 3 zamówienia to sumujemy jako 3 a nie jako 1

Myślałem żeby zrobić tak


x=[]

for x in df['ID]:
    if x==x:
      x.append(1) 

Ale nie działa

1

Tak to się robi:

df_p = df['id'].value_counts()
df_p[df_p > 1].count()

0

Odkopuje :)
Wyliczyłem wartości, podało ile wartości w jakiej ilości jest w danej tabeli.
Wynik wyświetla się taki jak bym chciał, ale plik jaki zapisuje wstawia w zawartości listę tych danych, a ja bym chciał wynik tej fukcji, czyli
[wartość] [liczba powtórzeń]

0
fornakter napisał(a):

Odkopuje :)

Wyliczyłem wartości, podało ile wartości w jakiej ilości jest w danej tabeli.
Wynik wyświetla się taki jak bym chciał, ale plik jaki zapisuje wstawia w zawartości listę tych danych, a ja bym chciał wynik tej fukcji, czyli
[wartość] [liczba powtórzeń]

nie widzę co nawywijales, ale w pytonie można za pomocą zwykłego print() pisać do pliku, skoro Ci dobrze wyświetla to przekieruj na plik
https://howtodoinjava.com/python/examples/python-print-to-file/

BTW
bardzo mnie śmieszy URL tej stronki z poradami do pythonga

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1