Python nie zapisuje tekstu do pliku

0

mam kod

f = open('text.txt', 'wt')
f.write('siema elo')
f.close()

i plik text.txt nadal jest pusty
plik text.txt i plik .py są w tym samym folderze

0

sprobuj f.flush()

0

nadal nic

0
  1. Możesz zapisywać plik w innym miejscu jeżeli zmienił ci się katalog roboczy - spróbuj użyć ścieżki bezwzględnej i sprawdzić ścieżkę zwracaną przez os.getcwd()
  2. Możesz nadpisywać plik w innym miejscu. Przykładowo, w wyniki wywołania tego kodu plik będzie pusty:
>>> f = open('text.txt', 'wt')
>>> f.write('siema elo')
>>> f.close()
>>> f = open('text.txt', 'wt')
>>> f.close()

jeśli chcesz coś dopisać, to musisz użyć trybu a

2
with open("text.txt", "w") as file:
    file.write("twoj text")
0
Spearhead napisał(a):
  1. Możesz zapisywać plik w innym miejscu jeżeli zmienił ci się katalog roboczy - spróbuj użyć ścieżki bezwzględnej i sprawdzić ścieżkę zwracaną przez os.getcwd()
  2. Możesz nadpisywać plik w innym miejscu. Przykładowo, w wyniki wywołania tego kodu plik będzie pusty:
>>> f = open('text.txt', 'wt')
>>> f.write('siema elo')
>>> f.close()
>>> f = open('text.txt', 'wt')
>>> f.close()

jeśli chcesz coś dopisać, to musisz użyć trybu a

podaje mi tą ścieżkę co w niej mam app.py i text.txt
a i w c++ też nie mogłem zapisywać plików

0

Halo pomocy

0
soq37139 napisał(a):

Halo pomocy

U mnie dziala

a i w c++ też nie mogłem zapisywać plików
O, to ciekawe akurat.
Masz odpowiednie uprawnienia na systemie plikow?

0

a i tak jest tylko jak w visual studio code robię i w codeblocks, jak z powershella odpalam z konsoli pythona to normalnie moge zapisywac
i jak zapisze coś w visualu w tym pliku i potem go przeczytam w visualu to sie czyta to co zapisałem, a jak odpale w notatniku ten plik to jest to co w nim wpisałem w konsoli interaktywnej w powershellu
ale jestem w visualu w tym miejscu co mam ten tamten plik

0

To nie wiem. Szczerze mowiac ja jak pisze w VSC to mam w nim odpalony terminal i odpalam wszystko z basha. Ty pewnie robisz jakis skrot klawiszowy na build/run?

Podejrzewalbym to:

Spearhead napisał(a):
  1. Możesz zapisywać plik w innym miejscu jeżeli zmienił ci się katalog roboczy - spróbuj użyć ścieżki bezwzględnej i sprawdzić ścieżkę zwracaną przez os.getcwd()
  2. Możesz nadpisywać plik w innym miejscu. Przykładowo, w wyniki wywołania tego kodu plik będzie pusty:

ale mowisz ze nie. Nie wiem, nie wiem. Dziwne rzeczy. Egzorcyste trzeba :P

0

A może jakieś pliki z VSC usunąłeś przypadkowo. Próbowałeś jako Administrator uruchamiać VSC?

0

Sprawdziłem, twój kod mi nie działa, ale kod @ledi12 mi działa, IDE to spyder.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1