Django-admin startproject nic nie robi

0

Witam,

zainstalowałem django, chciałem zacząć od podstawowej rzeczy czyli komendy django-admin startproject myapp
ta komenda nie tworzy nowego folderu myapp, a powinna, w rzeczywistości nic nie robi
Co dziwne, jeśli jeszcze raz uruchomie te komende, pojawia sie błąd, że D:\projekt\myapp juz istnieje
W rzeczywistości nie istnieje, nigdzie sie nie wyswietla, jak uzyje komendy mkdir myapp to tworzy folder normalnie
Czego próbowałem:
-wylaczenie antywirusa
-inne wersje pythona, django
-użycia absolutnej ścieżki do django-admin
Proszę o pomoc

0

Zrob nowy folder, wejdz w niego, odpal dwa razy django-admin startproject foobar i wklej tu logi z konsoli.

0
  1. Pasz pythona w path?
  2. Instalowałeś django?
0
iksde napisał(a):

Zrob nowy folder, wejdz w niego, odpal dwa razy django-admin startproject foobar i wklej tu logi z konsoli.

(myenv) D:\nowyprojekt>django-admin startproject foobar

(myenv) D:\nowyprojekt>django-admin startproject foobar
CommandError: 'D:\nowyprojekt\foobar' already exists

(myenv) D:\nowyprojekt>
0

Pokaz wynik dir . czy jak tam na windowsie sie listuje pliki w aktualnej sciezce :D

0
Directory of D:\nowyprojekt

04/06/2020  12:28 PM    <DIR>          .
04/06/2020  12:28 PM    <DIR>          ..
04/06/2020  12:28 PM    <DIR>          myenv
               0 File(s)              0 bytes
               3 Dir(s)  574,463,819,776 bytes free
0

A sprobuj

mkdir myproject
cd myproject
django-admin startproject myproject .

druga opcja:
python C:\Path\To\Virtualenv\Scripts\django-admin.exe startproject <project_name>

1
  1. nie działa
  2. nie działa
    nie działa w sensie to samo sie dzieje co przy zwykłym django-admin startproject projekt
0

Sprobuj bez virtualenva, no i profilaktycznie zapytam czy to python 3? :)

0

A jak zrobisz

django-admin startproject foobartwo .

? Mam na myśli kropkę na końcu.

0
(myenv) D:\nowyprojekt\myproject>django-admin startproject foobartwo .
CommandError: D:\nowyprojekt\myproject\manage.py already exists. Overlaying a project into an existing directory won't replace conflicting files.

(myenv) D:\nowyprojekt\myproject>

jak bez virtualenva

D:\nowyprojekt>django-admin startproject projekcik23

D:\nowyprojekt>django-admin startproject projekcik23
CommandError: 'D:\nowyprojekt\projekcik23' already exists

D:\nowyprojekt>dir
 Volume in drive D is D
 Volume Serial Number is 02B6-63D5

 Directory of D:\nowyprojekt

04/06/2020  12:36 PM    <DIR>          .
04/06/2020  12:36 PM    <DIR>          ..
04/06/2020  12:28 PM    <DIR>          myenv
04/06/2020  12:36 PM    <DIR>          myproject
               0 File(s)              0 bytes
               4 Dir(s)  574,463,819,776 bytes free

D:\nowyprojekt>

i co teraz
na stackoverflow mi nikt nie odpisuje, da sie jakoś odświeżyć temat?
@null null @iksde

0

Hmm, teraz troche strzelam w ciemno, ale zobacz, czy przypadkiem te projekty nie zostaly utworzone w folderze, w ktorym siedzi django-admin. Albo w ogole przeszukaj calego kompa :) Sprobuj tez podac pelna sciezke, np. django-admin startproject foo D:\nowyprojekt\foo

0

nie zostały tam utoworzone, próbowałem też pełną ścieżke i nie działa

0

Pokaz output z django-admin -v 3 startproject foobar321

0
(myenv) D:\nowyprojekt>django-admin -v 3 startproject foobar321
No Django settings specified.
Unknown command: '-v'
Type 'django-admin help' for usage.

EDIT:

(myenv) D:\nowyprojekt>django-admin startproject -v 3 foobar321
Rendering project template files with extensions: .py
Rendering project template files with filenames:
Creating D:\nowyprojekt\foobar321\manage.py
Creating D:\nowyprojekt\foobar321\foobar321\asgi.py
Creating D:\nowyprojekt\foobar321\foobar321\settings.py
Creating D:\nowyprojekt\foobar321\foobar321\urls.py
Creating D:\nowyprojekt\foobar321\foobar321\wsgi.py
Creating D:\nowyprojekt\foobar321\foobar321\__init__.py
0
ved54474 napisał(a):
(myenv) D:\nowyprojekt>django-admin -v 3 startproject foobar321
No Django settings specified.
Unknown command: '-v'
Type 'django-admin help' for usage.

EDIT:

(myenv) D:\nowyprojekt>django-admin startproject -v 3 foobar321
Rendering project template files with extensions: .py
Rendering project template files with filenames:
Creating D:\nowyprojekt\foobar321\manage.py
Creating D:\nowyprojekt\foobar321\foobar321\asgi.py
Creating D:\nowyprojekt\foobar321\foobar321\settings.py
Creating D:\nowyprojekt\foobar321\foobar321\urls.py
Creating D:\nowyprojekt\foobar321\foobar321\wsgi.py
Creating D:\nowyprojekt\foobar321\foobar321\__init__.py

To jak D:\nowyprojekt\foobar321 dalej nie istnieje to ja wymiekam. Mozna by jeszcze zdebugowac co sie dzieje tutaj https://github.com/django/django/blob/master/django/core/management/templates.py#L165 ale to juz troche za duzo zachodu jak na komunikacje przez forum.

0

nie istnieje, no i co ja mam zrobić niby?

0

Czarow nie ma, Django by rzucalo blad gdyby nie moglo stworzyc projektu. Jakis proces musi ci to usuwac, pewnie jakis windows defender czy inny microsoftowy syf.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1