Python MySQL pyqt5

Odpowiedz Nowy wątek
2019-03-06 12:22
0

Witam moje pytanie brzmi czy istnieje jakiś sposób dodania do bazy danych tz do tabeli "linku" coś jak hyperlink w celu , bądź coś innego spełniającego podobna funkcję tz .otwieranie pliku z dysku z podanej ścieżki . Konkretnie np. jest 5 kolumn z danymi i ta piąta to odnośnik do pliku z dysku .Wszystko potem jest zrobione w Pyqt5 ale chodzi o to żeby się wyświetlało jako odnośnik bądź załącznik

Pozdrawiam :)

Sprecyzuj problem, bo napisałeś to bardzo niejasno. Najlepiej, wizualizując o co ci chodzi :). Myślę że to przyspieszy potencjalną odpowiedź, bo ja osobiście nic nie zrozumiałem, a z tej dziedziny być może byłbym w stanie. - Guaz 2019-03-06 19:50

Pozostało 580 znaków

2019-03-06 21:07
0

Chodzi o to iż tak jak na zalaczonym obrazku z losowymi przykladami w miejscu gdzie jest strzalka chciał bym mieć cos na wzor hyperlinku/odnośnika do pliku na dysku do którego mnie przenosi po kliknieciu. Bądź po klikniecie plik pdf/jpg otwieral by się . korzystam z bazy MySQL i PyQt5 jak w opisie

Pozostało 580 znaków

2019-03-07 06:04
0

Czytałem coś o formacie bloob i LOAD_FILE ale do końca nie wiem jak to ma dzialac i jak to zrobic ,czy po kliknięciu obraz się wyświetli czy trzeba go pobrać i jak się za to zabrać. Podam przykład też w załączniku do YT coś na wzór tego co jest w 3:11. https://m.youtube.com/watch?v=JmVfkW9PSKw&t=198s. I jak to ogarnąć kodem bądź od czego zaczac

edytowany 3x, ostatnio: emerite, 2019-03-07 11:41

Pozostało 580 znaków

2019-03-08 10:14
0

Nikt się nie orientuję w tym temacie ?

Pozostało 580 znaków

2019-03-08 15:29
0

Na załączonym filmiku po prostu obrazki z plików ładowane są do bazy i zapisywane jako BLOBy.
Tu masz pythonowy przykład jak zapisać bloba do bazy MySQL: http://www.mysqltutorial.org/python-mysql-blob/

Pozostało 580 znaków

2019-03-08 16:08
0

Jak już koledzy wyżej wspomnieli - od tego masz BLOBy. Wyciągasz i np pakujesz do BytesIO, którego możesz przepchnąć zamiast otwartego pliku.

A jak jakiś inny komponent aplikacji koniecznie musi przyjmować ścieżkę do pliku, a nie file-like object, to jest coś takiego jak tempfile i możesz spróbować sobie te obrazy przez to przepychać, żeby dostać ścieżkę ;)


Prosząc o pomoc w wiadomości prywatnej odbierasz sobie szansę na otrzymanie pomocy od kogoś bardziej kompetentnego :)
edytowany 1x, ostatnio: superdurszlak, 2019-03-08 16:08

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0