Proszę o pomoc z zadaniem o Pętlach!!

0

Nie rozumiem w jaki sposób mam wykonać następujące zadanie: W kodzie istnieje już lista data_list. Dokonaj sumowania jej elementów, a następnie podziel tę sumę (już za pętlą) przez liczbę elementów tablicy(len(data_list)) - czyli zrób automatyczną średnią. Wartość średniej ma być zapisana w zmiennej average - stwórz ją w kodzie. Pamiętaj - do sprawdzania ilości elementów służy funkcja len.

0

Coś na zasadzie:
Masz tablicę elementów array(1,2,3,4,5), robisz z tego sumę (czyli w tym przypadku 15) a potem dzielisz przez ilość elementów czyli 5 i wynik zapisz do zmiennej 'average'?
Czyli - czego nie rozumiesz? Jak zrobić czy treści zadania :) ?

0

Nie rozumiem po prostu jak to zapisać w języku python. Niedawno zacząłem się go uczyć i męczę się z tym zadaniem już z 2 godz, inne zadania robię bez problemu.

0

Zarzucisz trochę kodu, który napisałeś? Będzie łatwiej dyskutować :)

0

Ok, ale na pewno już coś nie wyszło mi z nim xD
average = 0
for x in data_list:

0

Hapertown proszę mógłbyś mi wysłać rozwiązanie tego zadania na priv?

1
data_list = [1, 2, 3, 4, 5]

var_sum = 0
for i in data_list:
    var_sum += i

average = var_sum / len(data_list)
1

Jakbym umiał pythona to bym Ci wysłał, ale na moje oko to byłoby coś na zasadzie:

arr = [15, 18, 2, 36, 12, 78, 5, 6, 9];
sum=0;
for x in arr:
  sum+=x;

average=sum/len(arr);
print(average);

Na https://repl.it/languages/python3 wygląda na to że działa

0

https://docs.python.org/3/library/functions.html?highlight=sum#sum

Zatem można prościej:

average = sum(data_list) / len(data_list)

print (average)
0
Serechiel napisał(a):

https://docs.python.org/3/library/functions.html?highlight=sum#sum

Zatem można prościej:

average = sum(data_list) / len(data_list)

print (average)

Problem w tym, że w zadaniu było żeby zrobić w pętli i przypisać do zmiennej ale dobry przykład na przyszłość jak upraszczać kod ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1