[PHP] Upload plików bez formularza

Odpowiedz Nowy wątek
2006-11-10 12:03

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 2 miesiące temu

0

Witam. Chciałbym dodac mozliwość wysyłania plików na serwer poprzez pasek adresu ie... chodzi o to, że użytkownik wpisując np: <url>http://www.strona.pl/upload?a[...]ik=E:\plik.jpg</url&gt;... Czy ktoś mógłby mi podpowiedzeć jak to zrobić ? Z góry dzięki.

Pozostało 580 znaków

2006-11-10 12:31
Moderator

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 7 godzin temu

0

Wątpię aby to było możliwe. Była by to zbyt duża furtka.

Wyobraź sobie stronę internetową. Prosimy użytkownika o podanie imienia, bo powiedzmy że zrobimy dla niego horoskop. A użytkownik podaje, a my następnie podsyłamy użytkownikowi linka który "ściągnie" od niego choćby - na tak polski przykład - C:\Documents And Settings[imię]\Dane Aplikacji\Gadu-Gadu\config.dat. Może to być bardzo prawdpodobne. A potem tylko rozkodować i mamy hasełko do GG... Mozna by też było pobrać cokolwiek innego... Nie, zbyt łatwe.

Dlatego obecny mechanizm, gdy użytkownik wybiera plik, a potem przeglądarka go wysyła, jest znacznie bezpieczniejszy. Teź z tego samego powodu w tym mechanizmie nie można do pola "file" wpisać jakiejś ścieżki. Bo można by JavaScriptem "nacisnąć" wyślij i znów pobrać dowolny plik od użytkownika...

Pozostało 580 znaków

2006-11-10 13:28

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 2 miesiące temu

0

Dzięki. Pozostaje mi formularz...

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0