Przekazywanie zmiennej ze skryptu Perl do PHP

Odpowiedz Nowy wątek
2006-08-27 15:10
yahool
0

Witam.

Chcialbym sie dowiedziec jakie sa mozliwosci w przekazywaniu wartosci zmiennych z Perla do PHP.
Posiadam skrypt perla ktory dziala na roznych zmiennych. Niektore z tych zmiennych powinny być
wykorzystane w skrypcie PHP po zakoczeniu dzialania perla.
Czesc zmiennych jest przekazywana do PHP poprzez przekierowanie ktore odbywa sie na koniec dzialania skryptu perla. Zmienne te sa przesylane w adresie strony metoda $_GET (skrypt.php?zmienna1=xxx&zmienna2=yyy...)
Problem plega na tym iż mam dużo tych zmiennych i sa one duzych rozmiarow (jedna jest textem o rozmiaze do 30000 znakow)
Taka ilosc zmiennych nie mozezostac przepchnieta z peral do php przy uzyciu adresu url wiec chcialem przeslac ja przy pomocy sesji.
Nie wiem jak ustawic w perlu zmienna sesyjna zeby puzniej w skrypcie PHP mozna byla ja odebrac przy uzyciu $_SESSION['nazwa_zmienne']
Wiem ze zmienna mozne rowniez przekazac uzywajac tymczasowego pliku. Perl zapisuje do pliku, php odczytuje i usuwa plik.
Prosil bym o pomoc gdyz moja wiedza na temat perla jest bardzo mala i nawet nie potrafie ustawic zmiennej sesyjnej w tym jezyku a juz na pewno nie potrafie utworzyc pliku i czegos w nim zapisac.
Prosze o pomoc i napisanie kodu ktory albo zapisze dane w zmiennej sesyjen w perlu albo utworzy plik z danymi rowniez pod perlem.

Z gory bardzo dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam.

Pozostało 580 znaków

2006-08-31 19:51
0
yahool napisał(a)

Taka ilosc zmiennych nie mozezostac przepchnieta z peral do php przy uzyciu adresu url wiec chcialem przeslac ja przy pomocy sesji.
Nie jestem do końca pewien czy chodzi tu o ograniczenie długości adresu czy wartości zmiennej ale jeżeli to drógie to możesz rozbić łańcuch na wiele różnych zmiennych i poskładać je wszystkie w PHP.

Pozostało 580 znaków

2006-08-31 19:55
nav
0

Można przesłać przez POST. Wystarczy się połączyć z serwerem i przesłać odpowiednio spreparowane nagłówki i treść dokumentu.


utf-8 rlz! ٩(ಥ_ಥ)۶

Pozostało 580 znaków

2006-08-31 19:58
0

Ale kolega yahool powiedział że nie zna sie dobrze na perlu więc wątpie czy połączy sie z serverem, a poza tym to rozwiązanie nie jest dobre jeżeli program w perlu ma być wykonany tylko w celu jakiś obliczeń bo musiał by zwrócić do użytkownika to co otrzymał od PHP co nie jest wygodne w ww. przypadku.

Pozostało 580 znaków

2006-08-31 20:14
nav
0

Nie musi zwracać tego, co otrzymał od PHP. Może zaraz po wysłaniu zakończyć połaczenie nie odbierając dane. Klient nie będzie miał nawet pojęcia o tym, że serwer wykonał skrypt php.

//dopisane:
Może to pobrać do zmiennej. Nie musi tego wysyłać klientowi.


utf-8 rlz! ٩(ಥ_ಥ)۶

Pozostało 580 znaków

2006-08-31 20:18
0

A jaki będzie tego sens? przecieŻ jeżeli skrypt coś zrobi to chyba oczywiste że jakoś trzeba pobrać dane na temat tego co zrobił :/

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0