[php]obsługa błędów

0

czytałem w manualu o obsłudze błędów, ale czy moge stworzyc sobie tablicę, która np. bedzie zawierala kilka rodzajow bledow i przy jakims konkretnym bledzie bedzie wyswietlany jakis komunikat?
jak to zrobic?
np mam pola w formularzu login, i jesli po sprawdzeniu czy istnieje juz taki w bazie (jesli bedzie true) to chce wyswietlic "taki login juz istnieje, czy cos takiego";
drugie pole e_mail i ten sam problem.

0
pioroon napisał(a)

czy moge stworzyc sobie tablicę, która np. bedzie zawierala kilka rodzajow bledow i przy jakims konkretnym bledzie bedzie wyswietlany jakis komunikat?

Tak, możesz :-)

pioroon napisał(a)

jak to zrobic?

Jak sam napisałeś , stwórz tablice z błędami.

$errors=array();
$errors[]="Taki login już istnieje !";
$errors[]="Taki e-mial już istnieje !";
...

if (login_istnieje)  { echo $errors[0]; };
if (email_istnieje)  { echo $errors[1]; };

0

dzieki, bardzo dobra podpowiedz.
pozdrawiam [browar]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1